Tetszik a Médiatanácsnak a 'csontvázak' bedarálása

Alig győzi dicsérni a médiatanács fideszes tagja a fideszes törvényjavaslatot, amivel egybeolvasztják a négy lecsupaszított közmédia-céget.
Előnyös lehet a televíziónézőknek az a javaslat, amelyet a négy közszolgálati médiaszolgáltató egyesítéséről nyújtottak be a parlamentnek kormánypárti képviselők kedden - mondta Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának tagja az MTI-nek.

A fideszes Dunai Mónika és Tuzson Bence - a kormánypárti frakció szóvivői - által jegyzett javaslat szerint az elmúlt közel négyéves időszak gyakorlati tapasztalatai azt mutatják, hogy gazdaságossági, költséghatékonysági szempontokra figyelemmel indokolt a négy önálló gazdasági társaságot - a Magyar Televízió Nonprofit Zrt.-t, a Magyar Rádió Nonprofit Zrt.-t, a Magyar Távirati Iroda Nonprofit Zrt.-t és a Duna Televízió Nonprofit Zrt.-t - egyesíteni.

Koltay András kifejtette: ha a benyújtott javaslatból valóban törvény lesz, az előnyösen érinti a televíziónézőket, hiszen az előterjesztés egy olyan rendelkezést irányoz elő, amely szerint az eddig kötelezően továbbított közszolgálati csatornák mellé további kettőt kell mindenkinek ingyenesen elérhetővé tenni az alapcsomag részeként. Az más kérdés, hogy a közmédia indít-e újabb csatornákat, ez nem a jogalkotás körébe tartozó döntés, de ennek az elvi lehetősége megnyílik - magyarázta. Hozzátette: így tovább bővülhet a műsorkínálat.

Mint mondta, nem megalapozott az az aggály, hogy ha két újabb közszolgálati csatorna kötelezően eljuttatandó lesz a nézőkhöz, az a kereskedelmi televíziók kárára fog történni, ugyanis ez a szabályozás csak a digitális terjesztési rendszereket működtető műsorterjesztőkre vonatkozik, vagyis azokra, amelyeknek a kapacitása nem szűkös. Mindenki továbbra is hozzá fog jutni a kedvelt csatornáihoz, így a két nagy kereskedelmi televízióhoz, mert amit az alapcsomag részeként továbbít a műsorterjesztő, azt ezután is joga lesz az alapcsomag részeként ingyenesen eljuttatni az emberekhez - mutatott rá.

Arra már nem tért ki Koltay - ezért megtesszük helyette -, hogy a 2010-es médiacsomaggal csontvázzá csupaszított négy közmédium összevonása újabb brutális (sorban a negyedik) elbocsátásokkal fog járni. Ennek részleteiről korábbi cikkünkben olvashatnak.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.