Összevonják a négy közmédiumot

A Duna TV Zrt.-be vonják össze a közmédiarendszeren belül eddig még külön egységként működő MTV Zrt.-t, a Magyar Rádió Zrt.-t és az MTI Zrt.-t. Ezt javasolja a Fidesz két parlamenti képviselője a parlamentnek kedd este benyújtott törvényjavaslatban.
Az elmúlt években a nagy múltú intézményeket egy-egy ötven főnél kevesebb munkatársat foglalkoztató csontvázintézménnyé fokozták le, csupán megrendelői és programtervezési feladatokat bízva rájuk. A pénz az MTVA-nál van, ott készülnek a műsorok is, illetve onnan rendelnek műsorokat külső, jórészt a Fideszhez kötődő produkciós irodáktól.

A Fidesz több vezető politikusa a lapunk munkatársával folytatott háttérbeszélgetésekben már hónapokkal ezelőtt politikailag hatékonynak és eredményesnek minősítette a közmédiarendszer 2010-es radikális átalakítását, ugyanakkor azt is elismerik, hogy a változtatások több tekintetben elhibázottak voltak, ezért korrekcióra szorulnak.

Pozitívumként említették, hogy a korábban négy független intézmény – az MTV, a Duna TV, a Magyar Rádió és a Magyar Távirati Iroda – párhuzamos műsorgyártási, hírszolgáltatási, adminisztrációs, gazdálkodási feladatait egy új intézménybe, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapba (MTVA) vonták össze. Ide csoportosítják az összes vagyont, a közmédiumok dolgozóit és a költségvetési támogatást, amely idén már meghaladja a 70 milliárd forintot, jövőre pedig meghaladja a 80 milliárdot.

A kezdetektől a rendszer gyenge pontjának tartják azt, hogy az MTVA mellett névleg megtartották, de teljesen lecsupaszították a négy régi közmédiumot. A nagy múltú intézményeket egy-egy ötven főnél kevesebb munkatársat foglalkoztató csontvázintézménnyé fokozták le, amelyek leginkább csak kifizetői helyek a kádereknek, a cégek élére ugyanis olyan személyeket neveztek ki, akik előzőleg a jobboldali médiabirodalmakhoz tartozó orgánumoknál (Lánchíd Rádió, Hír TV) dolgoztak, vagy korábban már meggyőző gesztusokat tettek a Fidesznek.

A vezetők kiválasztásánál egyértelműen a Fideszhez való lojalitás volt a legfontosabb szempont, ezt jól jellemzi Belénessy Csabának, az MTI azóta nyugdíjazott vezérigazgatójának elhíresült nyilatkozata, hogy „a közszolgálati újságíró nem lehet a kormány ellensége, és nem kérdőjelezheti meg a szabadon választott kabinet hatalmát, mert az nem megy, hogy elfogadjuk a tisztséget, majd szembeszegülünk a megbízóval."

Az elmúlt években igen komoly feszültség alakult ki az MTVA és a négy csontvázintézmény vezetői között is, mert a médiaszolgáltatási alap részben átvette a megrendelői és programtervezési feladatokat is. Ezzel valójában kiürült a négy intézmény és teljesen világossá vált, hogy ezeket fölösleges fenntartani.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.