Terrorveszély: a jogvédők a demokratikus alapelveket féltik

Az alaptörvény-módosítás tervezetének eltitkolásával a kormányzat a demokratikus alapelveket vonja kétségbe – állítja az Eötvös Károly Intézet. A jogvédők álláspontja: a terrorveszélyhelyzet szabályozására vonatkozó elképzelésekről érdemi szakmai és társadalmi vitát kell folytatni.

Az MTI híradása szerint a Honvédelmi Minisztérium péntekre ötpárti egyeztetésre hívja a frakcióvezetőket a terrorveszélyhelyzetről szóló alaptörvény-módosítás ügyében. A képviselőcsoportok a hírek szerint megkapták a normaszöveg tervezetét is, de azt a nyilvánosság nem ismerheti meg – hívja fel a figyelmet az Eötvös Károly Intézet.

A jogvédők szerint a kormányzat idén januárban is jogellenes és abszurd módon titkosította az alaptörvény, illetve a honvédelmi törvény kapcsolódó módosításának tervezett szövegét, amit a parlamenti pártok is csak titoktartás terhe mellett ismerhettek meg, hivatalosan pedig a mai napig sem hozták nyilvánosságra a szöveget.

Az alkotmány módosítása nem a kormányzat, és még csak nem is a parlamenti pártok belügye - hangsúlyozzák. Éppen ellenkezőleg: ez az a jogszabály, amelyet csak a legszélesebb társadalmi és szakmai vitát követően szabad megváltoztatni.

Az alaptörvény-módosítás tervezetének eltitkolásával a kormányzat a demokratikus alapelveket, az észérveken alapuló vita lehetőségét vonja kétségbe – állítják a jogvédők.

Felkérik ezért az ellenzéki pártokat, hogy az egyeztetésen való részvételt kössék a terrorveszélyhelyzet szabályozására vonatkozó elképzelések érdemi szakmai és társadalmi vitájához. Ennek előfeltétele – emelik ki –, hogy a kabinet tegye közzé a tényleges magyarországi terrorfenyegetettségre vonatkozóan nyilvánosságra hozható információkat és a tervezett jogi válaszokat.

Ha valamelyik ellenzéki párt, illetve politikus akár most, akár a jövőben a pártközi egyeztetések előfeltételeként nem ragaszkodik a terrorfenyegetésre adandó kormányzati válasz nyilvános megvitatásához, az intézet szerint osztozik a kormánypártok alkotmányos felelősségében.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.