Tatárszentgyörgy: virrasztás és belső vizsgálat

Civil szervezetek gyertya gyújtásával és virrasztással emlékeznek a tatárszentgyörgyi áldozatokra, miközben akad, aki polgárháborús helyzetet emleget. A rendőrség vizsgálatot indított a gyilkosságok kezdeti "elnézése" miatt. A parlamentben pedig a napirend előtti felszólalások sora foglalkozott az eseményekkel; a kisebbségi ombudsman etnikai béketerv kidolgozását sürgeti.

A hálózat közölte azt is, hogy Tatárszentgyörgyön virrasztást tartanak kedd este hat órától egész éjszaka, a lelőtt apa és kisfia emlékére. Így fejezik ki együttérzésünket és azt, hogy mint fogalmaznak: elég volt az erőszakból és a rasszizmusból!

A Roma Kutatási Hálózat szerint az elmúlt hetek erőszakos cselekményei arra utalnak, hogy elszabadultak az indulatok, amelyek veszélyeztetik az amúgy is sok nehézséggel terhelt együttélést az ország nem roma és roma népessége között.

Úgy látjuk – fogalmaznak –, hogy a mérvadó politikai személyiségek és a média  az indulatok csillapításában erőtlennek mutatkoznak. Ezért azt kérik Sólyom Lászlótól: „tegye nyilvánvalóvá, hogy aki a romák ellen fordul, az egyszersmind a magyar nemzet ellen fordul. (A Roma Kutatási Hálózat levele teljes terjedelmében itt olvasható.)

A levél írói leszögezik: azt is látjuk, hogy nemcsak romák találhatók az egyre mélyülő gazdasági és társadalmi válság áldozatai között, hanem nagyon sok nem roma él félelemben egzisztenciáját, biztonságát, gyermekei jövőjét illetően. Mindannyiunk felelőssége, hogy ezek a félelmek ne erősítsék tovább a bűnbakképzési mechanizmusokat, és ezzel ne váljanak még súlyosabb társadalmi konfliktusok kiváltójává. Közös feladatunk, hogy honfitársainkat egymásrautaltságunkra emlékeztessük – írják nyílt levelükben.

Az Ocö gyertyagyújtással emlékezik

Közös gyertyagyújtásra és megemlékezésre kéri szerdán az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke Magyarország minden jóérzésű állampolgárát.

Kolompár Orbán az MTI-nek kedden azt mondta: Budapesten, az OCÖ Dohány utcai székházába szerdára meghívja a roma  értelmiségieket, hogy az utóbbi hónapok, hetek cigányellenes  megnyilvánulásai ellen közös álláspontot alakítsanak ki, valamint értékeljék a kialakult helyzetet.

Az OCÖ elnöke arra kérte a cigány kisebbségi  önkormányzatok vezetőit, és az erőszakot elutasító állampolgárokat, hogy  szerdán 16 órakor gyújtsanak gyertyát és mondjanak egy imát a tatárszentgyörgyi támadásban életét vesztett négyéves kisfiú és édesapja emlékére, és emlékezzenek meg a tavaly novemberi nagycsécsi és pécsi támadás két-két szintén roma áldozatáról is.

Az Országos Cigány Önkormányzat saját halottjának tekinti a tatárszentgyörgyi támadás áldozatait, a temetésről később intézkednek.

Belső vizsgálatot rendeltek el a rendőrségen

Vizsgálatot rendelt el Ármós Sándor, Pest megye rendőrfőkapitánya a  tatárszentgyörgyi kettős emberölés helyszínén történt rendőri  intézkedéssel kapcsolatban - közölte kedden a megyei főkapitányság.

A rendőrség honlapján megjelent, szűkszavú közlemény szerint a főkapitány arról is rendelkezett, hogy a település körzeti  megbízottja mellett fokozott legyen a rendőri jelenlét  Tatárszentgyörgyön.

Bényi Mónika, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese  kedden az MTI érdeklődésére azt mondta: a vizsgálat célja, hogy  kiderítse, a dabasi rendőrkapitányság helyszínre kiérkező  munkatársai követtek-e el bármilyen mulasztást. A vizsgálatnak  várhatóan péntekre lesz eredménye.

Zárlat vagy gyújtogatás

Az elsődleges szakvélemények  szerint elektromos zárlat okozta a tüzet. A helyszíni szemle során  ugyan találtak lőszerhüvelyeket a ház udvarán, de a rendőrség  eleinte azt közölte: semmi nem bizonyítja, hogy lövések dördültek  volna el.

Bár roma vezetők rendőrségi információkra alapozva arról  beszéltek, hogy agyonlőtték a kisfiút és az édesapját, a rendőrség  ezt órákig nem erősítette meg. Szemtanúk beszámolója szerint az  épületet felgyújtották, a kisfiút és 27 éves édesapját akkor érte a  halálos lövés, amikor menekültek az égő házból.

Hétfőn kora délután Bencze József országos rendőrfőkapitány az  MTI kérdésére úgy nyilatkozott: nem tudja cáfolni azt, hogy  lövésnyomok találhatók a Tatárszentgyörgyön elhunytakon. Annyit  elmondott, hogy idegenkezűségre utaló nyomokat találtak a boncolás  során.

Az országos rendőrfőkapitány tájékoztatását követően, a  boncolási jegyzőkönyv addigi eredményét ismertetve a Pest Megyei  Rendőr-főkapitányság bűnügyi vezetője az MTI-nek megerősítette a  roma vezetők által korábban elmondottakat, miszerint agyonlőtték a  két áldozatot. Papp Péter úgy fogalmazott: az apán és a kisfiún  fegyverből származó lövésnyomokat találtak az orvos szakértők, így  megállapították, hogy halálukat erőszak okozta. Az ezredes  bejelentette azt is, hogy az országos rendőrfőkapitány tízmillió  forint nyomravezetői díjat ajánlott fel a tatárszentgyörgyi  gyilkosság ügyében.

Romák közti ellentét is lehet a gyilkosság mögött

A falu polgármestere az MTI-nek elképzelhetetlennek nevezte,  hogy helyi lakos követte volna el - mint fogalmazott - a  "kivégzéseket". Berente Imréné úgy nyilatkozott: "lehetett a kiváltó  ok fajgyűlölet, vagy akár roma és roma közötti ellentét. Ám azt nem  tudom elképzelni, hogy Tatárszentgyörgyön bárki képes lett volna  ilyen szörnyűségre. Nem állítom, hogy nincsenek olykor kisebb  feszültségek a roma és magyar lakosok között, de olyan indulatok nem  feszülnek az emberekben, melyek egy efféle leszámolást kiválthattak  volna".

Polgárháborús helyzet alakult ki?

A történtek miatt több roma és nem roma politikus is felszólalt,  és elítélte a történteket. Kolompár Orbán, az Országos Cigány  Önkormányzat elnöke az MTI-nek azt mondta: az uszító, cigányellenes  médiumok és a politika tehető felelőssé a tatárszentgyörgyi  tragédiáért. Farkas Flórián (Fidesz), a Lungo Drom elnöke az azt közölte: "Polgárháborús helyzet lesz Magyarországon", ha a  cigányság integrációjában nem lesz előrelépés.

Étnikai béketerv kidolgozására szólított fel a kisebbségi ombudsman

A politikusok azonnal dolgozzanak ki etnikai béketervet! - mondta Kállai Ernő  kisebbségi ombudsman kedden az Országgyűlésben napirend előtti  felszólalásában; Draskovics Tibor miniszter szerint az elmúlt  hetek-hónapok bűncselekményei csupán a "felszínt jelentik".

A kisebbségi jogok országgyűlési biztosa annak kapcsán szólalt fel a parlamentben, hogy hétfő hajnalban a Pest megyei  Tatárszentgyörgy cigánysorán egy ötéves kisfiút és édesapját agyonlőtték ismeretlenek.

Az ombudsman a képviselőkhöz intézve szavait úgy fogalmazott: "nyomatékosan felszólítom önöket, hogy a társadalom minden érdekelt  szereplőjének bevonásával azonnal dolgozzanak ki etnikai béketervet, nem semmit mondó nyilatkozatokat, hanem azonnal megvalósítható, az egész társadalom számára érhető, konkrét intézkedési terveket!".

Draskovics Tibor rendészeti és igazságügyi miniszter úgy válaszolt: az elmúlt hetek-hónapok bűncselekményei csupán a "felszínt jelentik", ugyanis Magyarországon az emberölések száma az  elmúlt tíz esztendőben 40 százalékkal csökkent, és az emberölések 95  százalékban elfogják a tetteseket.

A tatárszentgyörgyi gyilkosság szinte valamennyi napirend előtti felszólalásban szóba került.

A fideszes Farkas Flórián azt mondta, nincs rendőrség. Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkár viszont  arra hívta fel a figyelmet, hogy a Fidesz volt az, amely állásfoglalást fogadott el a cigánybűnözésről.

Gulyás József (SZDSZ) szerint, ami Tatárszentgyörgyön történt, nem közbiztonsági gyökerű, míg Herényi Károly (MDF) szerint a pártok  "egy-egy díszcigánnyal" semmire sem fognak menni.

A sterilizált nő kártérítést kaphat?

Gulyás József ezek mellett arról is beszélt, hogy 2001 elején akarata ellenére sterilizáltak egy nőt, a bírósági ítéletek azonban nem teszik lehetővé az ő kompenzálását.

Korózs Lajos válaszában közölte, a múlt héten intézkedett, hogy  a tárca jogi képviselője lépjen kapcsolatba a nő jogi képviselőjével. Hozzátette: a minisztérium javaslatot fog tenni az  anyagi kártérítés mértékére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.