Tarlós nem kampányolhat Budapest címerével

Közhatalmi jelképet egyetlen jelölt sem használhat a választási kampányban - még a főpolgármester sem.
A Fővárosi Választási Bizottság (FVB) hétfői elsőfokú határozatában úgy ítélte meg, összességében jogellenes a fővárosi önkormányzat címerének használata Tarlós István, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltjének plakátjain.

A testület szerint a választási plakáton nem rendeltetésszerűen használták a főváros címerét. A város több pontjára kihelyezett plakáton „Tarlós István főpolgármester” felirat, a főváros címere és az önkormányzati választás időpontja látható. Az FVB határozatával részben elfogadta a Fővárosi Választási Iroda javaslatát a jogszabálysértés megállapításáról.

A testülethez két kifogás érkezett, az egyiket az Együtt - A Korszakváltók Pártja, míg a másikat a Magyar Liberális Párt tette. A két kifogást az FVB összevonta és együtt tárgyalta, ám végül két azonos tartalmú határozatot hoztak.

A kifogásokat tevők három jogszabálysértés megállapítását kérték, de azt a testület csak egyben tartotta megállapíthatónak. Az első, a fővárosi címer használatát azért nem találták jogsértőnek, mert a vonatkozó önkormányzati rendeletet a választási bizottság nem vizsgálhatta. Az FVB szerint továbbá azért nem állapítható meg az esélyegyenlőség sérelme, mert senki mást sem tiltottak el a címer használatától.

Az FVB ugyanakkor azért állapította meg a rendeltetésszerű joggyakorlás sérelmét, mert a főváros címere közhatalmi jelkép, és ezért azt egyetlen jelölt sem használhatja a választási kampányban. A testület 6:1 arányban hozta meg a határozatát, amivel szemben jogorvoslatért az NVB-hez lehet fordulni három napon belül.

Bodnár Zoltán, a Liberálisok főpolgármester-jelöltje úgy reagált a döntésre: a Fővárosi Választási Bizottság határozata minden bizonnyal arra kötelezi majd Tarlós Istvánt, hogy plakátjain takarja ki a főváros címerét.

alus Ferenc, a baloldali pártok főpolgármester-jelöltje azt közölte: miután a Fővárosi Választási Bizottság helyt adott az Együtt-PM beadványának, Tarlós István főpolgármesternek papírja van arról, hogy jogsértést követett el akkor, amikor plakátjain elhelyezte Budapest címerét. Falus arra szólította fel Tarlós Istvánt, hogy fejezze be a jogsértést, távolítsa el plakátjait, és kérjen bocsánatot Budapest polgáraitól, amiért megtévesztette őket és visszaélt a bizalmukkal.

A Magyar Liberális Párt pénteken jelentette be, hogy a választási bizottsághoz fordul jogorvoslatért, ha a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje nem távolíttatja el plakátjait, amelyeken Budapest címere szerepel. A Főpolgármesteri Hivatalon még aznap válaszul azt közölte, Tarlós Istvánt nemcsak jogszabályi, hanem erkölcsi, etikai értelemben is megilleti a fővárosi címer használatának joga.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.