Tarlós nem rúg vesén senkit és nem mond le

A főpolgármester az Indexnek adott interjújában azt mondta, elfogadható kompromisszumnak csak azt tartaná, ha az állam átvállalná az agglomerációs közlekedés finanszírozását. Barátja a politikában nincs, csak szövetségese, az Orbán-kormány Budapest-politikájával nem ért egyet.
Szégyellje az magát, aki így bánik a szövetségeseivel – szólt vissza Tarlós István budapesti főpolgármester Orbán Viktornak és a kormánynak azután, hogy kiderült, a miniszterelnök a legszívesebben „nulla százalék" EU-s fejlesztési forrást biztosítana Budapest számára. Tarlós az Indexnek adott interjút, amelyben úgy nyilatkozott, a főváros akkor tudja biztosítani a budapesti tömegközlekedést, ha az állam átveszi az agglomerációs járatok finanszírozását. Nagyon sajnálja, hogy Orbánt meggyőzték arról, arról, hogy elég a pénz arra, amire nem elég. „A BKK kötött az NFM-mel egy megállapodást, amit nem teljesített az NFM, 2015-ben egy fillért sem adott az agglomerációs közlekedésre. Csak el kellene olvasni a szerződést, a költségvetési törvényt és a Budapest '21 megállapodást A BKK a múlt héten elküldte a felszólító levelet, hogy fizessenek, és ha 15 napon belül nem teszik, felmondjuk a szerződést" – fogalmazott a polgármester, aki szerint elfogadható kompromisszum az lenne, ha az állam átvállalná az agglomerációs közlekedést. Tavaly ez16 milliárd forintba került, Orbán pedig szerinte ígéretet is tett a finanszírozásra. „A fővárosi tömegközlekedés kérdésében én már a miniszterelnöknek se tudok engedni, nem értek egyet az ezzel kapcsolatos álláspontjával" – mondta erről.

Tarlóst az Index megkérdezte az oszlopháborúról is, amelyben a portál szerint adu ász van a főpolgármester kezében. „Ha valakik engem a futballpályán hátulról vesén rúgnak, akkor abból nem azt a következtetést vonom le, hogy ugyanazokat én is hátulról vesén rúgom. Én másképp szocializálódtam" – válaszolta erre. Ettől függetlenül Tarlós többször is bírálta Orbán magatartását. „Szégyellje az magát, aki így bánik a szövetségeseivel" – fogalmazott a közlekedés-finanszírozás kapcsán, és beszélt arról is, emberileg csalódás volt számára az a beszélgetés, amelyet december közepén folytatott a miniszterelnökkel.

Az esetleges lemondását firtató kérdésre Tarlós úgy válaszolt, ő nem „belvárosi selyemfiúszalonokban" cseperedett fel, ha leütik, nem adja fel, hanem feláll. Állítása szerint azt, hogy belengette az indulását a 2019-es budapesti főpolgármester-választáson nem egy Orbánnak vagy a Fidesznek szóló üzenet volt. „Nem azt jelentettem be, hogy kvalifikálom magam 2019-re, csak arra utaltam, hogy egyelőre ebben az országban messze a legtöbb személyre szóló szavazatot én kaptam" – magyarázta ezt.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.