„Nem bújunk el sem a négy fal közé, sem a nagybani piacra”

Senki ne mondja meg nekünk, hol létezhetünk! Jogunk van világörökségi helyszínen ünnepelni! – a Budapest Pride szervezői Kocsis Máté és Tarlós István kijelentései ellen tiltakoztak. Szivárványszínű papírokkal tekertek körbe fákat az Andrássy úton, nem messze a Hősök terétől.

Az Andrássy út és a Rippl-Rónai utca találkozásánál tartott tájékoztatón Milanovich Dominika, a Budapest Pride szervezője felháborítónak nevezte, hogy a közelmúltban Kocsis Máté józsefvárosi polgármester és Tarlós István főpolgármester is úgy fogalmazott: a felvonulás provokatív, nem méltó a történelmi, világörökségi környezethez.

A szervező hangsúlyozta: nem tűrik el, hogy másodrendű állampolgárokként kezeljék őket. A Budapest Pride akkor provokáció, ha az emberi jogok melletti kiállás annak minősül. Ilyen értelemben valóban szeretnék kiprovokálni, hogy a felvonulás több ezer résztvevője felszabadultan mehessen végig a városon.

Sőt: azt is ki akarják provokálni, hogy az ország miniszterelnöke, a főpolgármester és más vezető politikusok se tehessenek következmény nélkül homofób és rasszista kijelentéseket. És azt is, hogy senki ne mondja meg a melegeknek (az LMBTQ-közösség tagjainak), hol létezhetnek. Nem bújnak el sem a négy fal közé, sem a nagybani piacra.

Az élet minden területén jogegyenlőséget követelnek: az Andrássy úton, a világörökségi területeken, történelmi környezetben, Budapesten kívül is, az ország minden pontján.

Milanovich Dominika felidézte, hogy két évvel ezelőtt, amikor a főpolgármestert megkérdezte egy újságíró, elmegy-e a Budapest Pride-ra, Tarlós visszakérdezett: mi az a pride? Most már tudja, mi az, csak azt nem érti, mire jó – tette hozzá a szervező. „Reméljük, egy nap majd megérti. Talán felelős politikusként majd a rendezvényen is részt vesz egyszer” – mondta.

Reviczky Zsolt / Népszabadság

Az Andrássy úton egész pontosan harminckét fát díszítettek fel szivárványszínű papírokkal, de ki kell ábrándítanunk a számmisztika híveit: ennek nincs semmi jelentősége. A szervezők nyolc tekercs papírt vettek, és ennyi jött ki…

A felvonulást július 11-én, szombaton délután rendezik. Az útvonalat később hozzák nyilvánosságra.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.