Tapolca: az iszapkatasztrófával kampányol a Fidesz

Csak a Fidesz jelöltje képes megvédeni a kabinet eddigi eredményeit – állítja a kormányoldal –, miközben a szocialista aspiránst azzal vádolják, hogy a MAL Zrt. egykori felügyelőbizottsági tagjaként szerepe lehetett a gyár „lerohadásában". Az MSZP viszont arra kíváncsi, hová tették a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak gyűjtött hárommilliárd forintot.
A Fidesz szerint a kormánypártok jelöltje, Fenyvesi Zoltán az egyetlen olyan induló az áprilisi tapolcai időközi országgyűlési választáson, aki képes megvédeni a kabinet eddigi eredményeit, és keményen küzd az új munkahelyek létrehozásáért. Erről Ékes József, Ajka és térsége volt fideszes országgyűlési képviselője, valamint Polgárdy Imre, a Veszprém megyei közgyűlés kormánypárti elnöke beszélt szombaton.

Ékes József emlékeztetett arra, hogy a jelenlegi kormány a 2010-es iszapkatasztrófa után több tízmilliárd forinttal támogatta a térséget. Ezzel szemben – mondta – Pad Ferenc, az MSZP, a DK és a Szolidaritás közös jelöltje a katasztrófát megelőzően szakszervezeti vezetőként és felügyelőbizottsági tagként is részese volt annak, hogy a MAL Zrt. üzeme „kívül-belül rohadt".

Példaként hozta fel, hogy a cég adósságállománya a katasztrófa előtt is akkorára nőtt, hogy a dolgozókat a szakszervezettel közösen kellett rábírni a húszszázalékos fizetéscsökkentésre.

Ékes József döbbenetesnek nevezte, hogy Pad Ferenc szakszervezeti vezetőként nem tisztán a dolgozók érdekét, hanem bizonyos értelemben a cégvezetést is képviselte. Szerinte ő az „MSZP-re 2010-ig jellemző" álláshalmozást folytatott akkoriban, hiszen ajkai önkormányzati képviselősége mellett a város egyik gazdasági társaságának felügyelőbizottsági tagja is volt.

A Fidesz-kormány az iszapkatasztrófát követően több mint 35 milliárd forinttal állt helyt – fejtette ki a térség korábbi országgyűlési képviselője, hozzátéve, a helyi gazdasági társaságok ezt követően uniós segítséggel ötmilliárd forintos támogatáshoz jutottak. A kabinet emellett átvállalta Ajka városának hatmilliárd forintos adósságát, további négymilliárd forintot pedig helyi beruházásokra, például kórházi fejlesztésekre költött – idézte fel.

Pad Ferencnek, aki az MSZP, a DK és a Szolidaritás közös jelöltje az áprilisi tapolcai időközi választáson, ma is rengeteg ember köszönheti az állását – reagált az MSZP a Fidesz szombati, budapesti sajtótájékoztatóján elhangzottakra.

„Látszik, hogy a Fidesz képviselői soha nem dolgoztak, mert akkor tudhatnák, hogy Pad Ferencet a keményen dolgozó magyar emberek küldték a MAL Zrt. felügyelőbizottságába azért, hogy mindent tegyen meg a munkahelyek védelme érdekében, ő pedig ennek a feladatának eleget is tett" – írta Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese közleményében.

Gőgös szerint Ékes József alaptalan vádaskodás helyett inkább arra válaszoljon, hová tűnt az a hárommilliárd forint, amit a magyar emberek közadakozásból gyűjtöttek össze az iszapkatasztrófa áldozatainak.

„Hová lett ez a pénz? Melyik fideszes luxusvillába építették bele? Szijjártó Péterébe? Kósa Lajoséba? Rogán Antaléba? Nyugdíj-kiegészítésként Ékes József is kapott ebből a pénzből, és ezért vagdalkozik most? Nem volt elég, hogy a katasztrófa után építettek egy teljesen felesleges gátat, amelyhez a követ Orbán Győző kőbányájából hozták?" – sorolta kérdéseit Gőgös Zoltán.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.