„Az Orbán-kormány felszámolta a rendszerszintű gyermekéhezést”

A gyermekéheztetés felszámolása valójában teljesített ellenzéki vágy, a kerítést ő is jónak tartja, de szó sincs MSZP–Fidesz-közeledésről – mondta Hegedűs Zsuzsa a Heti Válasznak adott interjúban. 

Magyarországon az éhező gyermekek sokasága szociológiai értelemben nem azonosítható. A Nemzeti Minimum program követelése, a gyermekek mindennapos, minőségi étkeztetése teljesített vágy – állítja Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki főtanácsadó a Heti Válaszban. Úgy véli, hogy az Orbán-kormány már felszámolta a rendszerszintű gyermekéhezést és nyomort. Bár elismeri, hogy egyéni esetek lehetnek, azok szerinte nem a rendszer rossz felépítése miatt vannak, hanem a szülői felelőtlenségből, emberi mulasztásból adódnak. A hazai "szegénységügyi biztos" szerint az ellenzéki pártok által felkarolt Nemzeti Minimum Program jó szándékú felvetés, csak éppen elavult, 2008-as adatokra alapul. Azóta pedig annyit tett az Orbán-kormány, hogy feleslegessé vált a felvetés.

Mint arról korábban a Népszabadság is beszámolt, november elején parázs vita alakult ki a gyermekéhezésről az Országgyűlés Népjóléti Bizottságának ülésén. A személyeskedésektől sem mentes szócsata végén a kormánypárti többség leszavazta, hogy a parlament elé kerüljön a Nemzeti Minimum programról szóló határozattervezet. 

A polémiába azóta újabb és újabb ellenzéki és kormányzati politikusok szólnak bele. Hegedűs Zsuzsa ezúttal azt fejtegette, hogy a 2011-ben elindított közmunkaprogrammal sikerült elérni, hogy a tartós munkanélküli, gyermekes családokban legalább az egyik szülő dolgozni tudjon, így ennivalót is vehet az egyébként havi hetvenezer forintos díjazásból. Ezenfelül felemlegette a hátrányos helyzetű óvodások és iskolások 2002-ben bevezetett ingyenes étkeztetését, amelynek fejkvótáját 2011-től fokozatosan emelik. Ezenfelül sikerprogramként emlegette saját, Minden gyerek lakjon jól! miniháztáji programját, amivel már elérték a célzott települések 85 százalékát. Így már 42 ezer család kapott naposcsibét, kacsát, malacot, vetőmagot.

A programot működtető alapítvány 2011–2014 között 600 milliót költött el, ám erről a Magyar Narancs szerint nem készített pénzügyi beszámolót. A szakmai eredményről sem készült szociológiai felmérés. A lap szerint az állatok zöme elpusztult.

Hegedűs egyébként a Heti Válasznak azt mondta, hogy még az idén készül statisztikai felmérés a gyermekszegénységről. Van még rá egy bő hónap.

A főtanácsadó a szociális rendszer kevéssé hatékony működéséért a szakmát hibáztatja, amely széthúzó, provinciális, irigykedő és féltékeny. A szocialisták által szorgalmazott ötvenszázalékos béremelésről pedig úgy tartja, hogy az hihetetlenül megnövelné a munkanélküliek számát, mert a munkaadók nem tudnák emelni a béreket, helyette elbocsátanák a dolgozókat.

A migránsplakátokat elhibázottnak tartja. Erről nem beszélt Orbán Viktorral, de olyan jól ismerik egymást, hogy "ha nem beszélnek is, értik egymást". A kerítést is elfogadja, mert Orbán világossá tette, hogy erre szükség van. Hiller szintén kerítéspárti kijelentéséről, illetve az MSZP–Fidesz közeledéséről pedig úgy véli, hogy csak a Jobbiknak jó.

S végezetül kijelentette: "a politikai irányítást a miniszterelnök saját kezébe vette vissza" Lázártól.  

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.