galéria megtekintése

„A gyermekéheztetők kormánya van hatalmon”

10 komment

NOL

Parázs vita alakult ki a gyermekéhezésről az Országgyűlés Népjóléti Bizottságának hétfői ülésén, melyen az ellenzéki javaslatokat tárgyalták. A személyeskedésektől sem mentes szócsata végén a kormánypárti többség leszavazta, hogy a parlament elé kerüljön a Nemzeti Minimum programról szóló határozattervezet.

A civilek által kezdeményezett és előzetesen nyolc párt által támogatott javaslat lényege, hogy „a gyermekéhezés megelőzésével és megszüntetésével kapcsolatos garanciális szabályokat törvényben kell rögzíteni”, egyúttal szeptember 26-át a Nemzeti Minimum Napjává kell nyilvánítani.

A bizottsági ülésen személyeskedésektől sem mentes, parázs vita alakult ki.

Ellenzését megindokolva Harrach Péter, a KDNP-frakció vezetője például azt mondta, a politikában tájékozatlan civilek nem vették észre, hogy „eszközévé válnak egy durva ellenzéki, baloldali támadásnak”, holott ez a kormány most sok intézkedést tett a gyermekéhezés felszámolása érdekében.

 

Erre reagálva az LMP képviselői csoportjának vezetőhelyettese, Szél Bernadett azt mondta, érthetetlen a KDNP pálfordulása az ügyben.

„Fontosabb-e önnek a gyermekek és a várandós édesanyáknak a táplálása, mint a KDNP-nek és a Fidesznek a saját hatalmi arroganciája?”

– kérdezte Harrach Pétertől.

„Azt mondani, hogy csak azért, mert egyébként tényleg növekszik a támogatás erre a célra, le van tudva a kérdés, az egy végtelenül aljas dolog”

– fogalmazott Szabó Tímea (független), aki Révész Máriusszal keveredett heves szócsatába.

A vitát végül a bizottság fideszes elnöke, Selmeczi Gabriella zárta le.

Horgas Péter, a civil kezdeményezők képviselője lapunknak elmondta, mélységesen csalódott, mivel meglepetésként érte, hogy a fideszes honatyák kihátráltak a kezdeményezés mögül. A kormánypárti politikusok egyébként a hétfői bizottsági ülésen azzal érveltek, hogy a jó szándékú civil kezdeményezésre rátelepedtek az ellenzéki pártok, továbbá a gyermekszegénység ügyében a humántárca már futó programjai is sikerrel veszik fel a küzdelmet. Horgas Péter közölte, nem hátrálnak meg, folytatják a Nemzeti Minimum program népszerűsítését.

Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője a bizottsági ülésen történtekre reagálva azt mondta: ma Magyarországon a gyermekéheztetők kormánya van hatalmon, amelyet valójában nem foglalkoztat ez a probléma.

„A mostani elutasítás is azt bizonyítja, hogy a Fidesz–KDNP-kormány nem hajlandó beismerni, Magyarországon gyermekszegénység és gyermekéhezés van”

– tette hozzá a szocialista politikus.

Selmeczi Gabriella, a népjóléti bizottság fideszes elnöke lapunknak elmondta, a Fidesz támogatása annak szólt, hogy elismerte a civilek munkáját. Az ellenzék által megfogalmazott határozattervezeten szerinte azonban már túlhaladt az idő, hiszen az abban foglaltakon már dolgozik a kormány, s már az eredmények is látszanak. Selmeczi példaként említette, hogy a kormány minden eszközzel segíti a gyermeket nevelő családok megélhetését, köztük adó- és rezsicsökkentéssel, bér- és nyugdíjemeléssel, az ingyenes gyermekétkeztetéssel.

Az elmúlt öt évben a kabinet megduplázta a gyermekétkeztetésre fordított összeget, és egész évben gondoskodik a gyermekek étkeztetéséről, az óvodások és a bölcsődések 90 százaléka már ingyen étkezik. A Fidesz dolgozik az ingyenes gyermekétkeztetés további bővítésén is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.