Szilvásyt és Dávid Ibolyát is felmentette a bíróság

Felmentette az UD Zrt.-vel összefüggő megfigyelési ügyben személyes adattal visszaélés, illetve kényszerítés vádja alól Dávid Ibolya volt MDF-elnököt, Szilvásy Györgyöt, a Gyurcsány-kormány egykori titokminiszterét és két társukat a Pesti Központi Kerületi Bíróság szerdán kihirdetett elsőfokú ítéletében.

Az ügyészség azzal vádolta Szilvásy Györgyöt, Tóth Károlyt, Dávid Ibolyát és Herényi Károlyt, hogy lehallgatott telefonbeszélgetéseket hoztak nyilvánosságra 2008 szeptemberében. A vád szerint Szilvásy György és Tóth Károly - aki akkoriban a parlament nemzetbiztonsági bizottságának szocialista alelnöke volt - a testület tagjainak kiosztotta Kövér László és Demeter Ervin akkori ellenzéki, fideszes országgyűlési képviselők, egykori titokminiszterek és az UD Zrt. egyik akkori vezetője, Horváth József közötti lehallgatott telefonbeszélgetés anyagát.

Dávid Ibolya hallgatja vádlott-társai között a felmentését hozó bírósági döntést
Herényi Károly, a Magyar Demokrata Fórum (MDF) volt elnökhelyettese (b), Dávid Ibolya, az MDF volt elnöke (k), Tóth Károly, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának egykori alelnöke (j2) és Szilvásy György korábbi titkosszolgálatokat felügyelő miniszter (j) hallgatja az ítéletet az UD Zrt.-vel összefüggésben megvádolt politikusok büntetőperének tárgyalásán, a Pesti Központi Kerületi Bíróság tárgyalótermében. A bíróság első fokon felmentette a megvádolt politikusokat.

Dávid Ibolyának és Herényi Károly volt MDF-es képviselőnek azt rótta fel az ügyészség, hogy az ismeretlen helyről származó, titokban rögzített telefonbeszélgetések hangfelvételeinek nyilvánosságra hozásával visszalépésre kényszerítették az MDF 2008. szeptemberi tisztújításán elnökjelöltként - és ily módon Dávid Ibolya riválisaként - indulni kívánó Almássy Kornélt.

Korábban perbeszédében az ügyész felfüggesztett szabadságvesztést indítványozott Szilvásynak és Dávidnak, pénzbüntetést Tóthnak és Herényinek, ugyanakkor a védők bűncselekmény hiányában felmentést kértek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.