Szijjártó beszólt az FBI-nak

Felháborodott jegyzékben tiltakozik a magyar külügy is az FBI-igazgató holokauszttal kapcsolatos, Lengyelországban közfelháborodást kiváltott beszéde miatt.

Sajtóértesülések szerint a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium felháborodott hangú jegyzéket küldött az Egyesült Államoknak. Ebben közölte álláspontját a második világháborúban elkövetett emberirtás természetéről, és az abban viselt magyar felelősségről. Az indok az a beszéd volt, amelyet James Corney FBI-direktor mondott a washingtoni Holokauszt Emlékmúzeumban. Az Indexen megjelentek szerint a külügyminisztérium úgy értékelte, hogy az „FBI-igazgató szavai elképesztő érzéketlenségről és megengedhetetlen felületességről tesznek tanúbizonyságot. Senkitől sem fogadjuk el, hogy Magyarországgal, a magyar emberekkel szemben ilyen általánosítást és rágalmazást fogalmazzon meg”.

Corney beszéde már óriási vihart kavart Lengyelországban. Az FBI-igazgató egyebek mellett azt közölte: azt kívánja, az FBI minden különleges ügynöke és elemzője látogasson az emlékmúzeumba, hogy ott megértse, mire képes az emberiség. „Gyilkosok és bűnrészesek Németországban, Lengyelországban és Magyarországban, valamint más államokban úgy vélekedtek, hogy eközben semmi rosszat nem cselekednek" – mondta.

Az igazgató a bűnrészeseket templomjáró, alamizsnálkodó „jó embereknek” nevezte. A beszédre totális felzúdulással válaszolt a lengyel politikai vezetés, a média és az ellenzék is. A Washington Postban Anne Applebaum publicista, történész, aki egyébként Radoslaw Sikorskinak, a lengyel alsóház elnökének neje, oktatta ki az amerikaiakat azzal, hogy Lengyelországban nem volt vazallus kormány, a lengyel közigazgatás nem volt részese a zsidóellenes aktusoknak, a földalatti lengyel állam védte a zsidókat. Az amerikai kormányzat végül önkorrekciót hajtott végre. Hasonlóan ahhoz, mint amikor Barack Obama beszélt „lengyel koncentrációs táborokról”. (Ahelyett, hogy lengyel területen lévő náci táborokat mondott volna.)

Feltételezhetően a Szijjártó-féle minisztérium e hírekre felfigyelve követel Magyarország számára is bocsánatkérést a magyar emberek nevében. A magyar kormány felelős képviselői (Martonyi János, Navracsics Tibor) azonban már a múlt évben, Budapesten egy nemzetközi holokauszt-megemlékezésen is elismerték a magyar zsidóság nagy részének pusztulásában az akkori magyar állam felelősségét. A magyar államigazgatás, a csendőrség és rendőrség részese volt a deportálásnak, a zsidók kirablásának, jogaiktól, majd emberi létüktől való megfosztásának. 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.