Berágtak a lengyelek az FBI igazgatójára

Lengyelországban behívatták az Egyesült Államok varsói nagykövetét, miután az amerikai hírszerzés vezető tisztségviselője egy cikkben a lengyelek holokausztban viselt felelősségéről írt.

James Comey FBI igazgatója múlt héten a következőket írta a második világháborúról a Washington Postban: „Németország, Lengyelország, Magyarország és más országok gyilkosai és cinkosaik azt gondolják, nem követtek el semmi rosszat. Ők meggyőzték magukat, hogy amit tettek helyes dolog, és ezt kellett tenniük"

A lengyelek szerint a leírtaknak van egy olyan áthallása, hogy ők is bűnrészesek voltak a zsidók meggyilkolásában. A cikk miatt a lengyel külügyminisztérium szóvivője közölte, behívatják a varsói amerikai nagykövetet, magyarázatot, illetve bocsánatkérést várnak tőle.

Lengyelország amerikai nagykövete szerint Corney megjegyzései elfogadhatatlanok. A diplomata levelet küldött az FBI-igazgatónak, amelyben tiltakozik az ellen, amit a „történelem meghamisításának nevez. A nagykövet szerint a lengyelek nem követték el a leírt bűnöket, sőt, ők maguk voltak áldozatai. Később megszólalt az Egyesült Államok varsói nagykövete, Stephen Mull is. Ő azt mondta, már vasárnap egyeztet az ügyben a lengyel külügyi tárcával. „Azt sejtetni, hogy Lengyelország vagy a náci Németországon kívül a világ bármelyik más országa felelős a holokausztért rossz, ártó és durva dolog. Azt hiszem, Corney arra gondolt, hogy világszerte sok ember segíthetett a náci bűnösöknek vagy egyszerűen csak nem a megfelelő választ adta a helyzetben" – így az Egyesült Államokban sem" – magyarázkodott a lengyelül az amerikai diplomata.

Reuters megemlíti, hogy Lengyelország az Egyesült Államok egyik legközelebbi európai szövetségese, a kétoldalú kapcsolatok viszont megsínylik Corney megjegyzéseit.

Magyarországon 2013 októberében Navracsics Tibor akkori igazságügyi miniszter, 2014 januárjában pedig az UNESCO párizsi székházában Lázár János ismerte el, hogy Magyarországot, illetve a magyar állam egyes akkori vezetőit felelősség terheli a holokausztért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.