Sertésinfluenza: szigorították az ellenőrzéseket Ferihegyen

Ferihegyen szigorították az ellenőrzéseket, miután egyre nő a mexikói sertésinfluenza halálos áldozatainak száma. Magyarországon nincs közvetlen járványveszély, azt viszont nem árulják el, mennyi oltóanyagunk van. Frissítve.

Továbbra sincs közvetlen járvány-veszély Magyarországon és A/H1N1 vírus okozta megbetegedés sem fordult elő - erősítette meg az Egészségügyi Minisztéruzn csütörtök délután. A szaktárca tájékoztstóján elhangzott, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Vészhelyzet Bizottsága ötös szintűre emelte a riasztási fokozatot. Erre akkor van szükség, amikor a betegség ugyanannak a térségnek több mint két országában (esetünkben USA-ban és Mexikóban) és önálló gócokban alakul ki. A szerda esti adatok alapján a WHO automatikusan elrendelte a riasztási szint emelését. A vírus felbukkanása óta összesen 148 embernél bizonyosodott be a fertőzés, közülük nyolcan haltak meg.

Ne menjünk Mexikóba

Bár a WHO továbbra sem rendelte el az utazási szigorítások bevezetését vagy a határok lezárását, a magyar kormány mégis azt javasolja: akinek nem feltétlenül sürgős, halassza el utazását azokba a térségekbe, ahol fokozott a fertőzésveszély, különösen Mexikót nem javasolják úticélként.

A kialakult pandémiás helyzet kapcsán az Európai Unió Tanácsa rendkívüli ülést tart csütörtökön a tagországok egészségügyi miniszterei részvételével Luxemburgban, ahova Székely Tamás egészségügyi miniszter is úton van.

Hőkamerákkal ellenőrzik az utasokat Ferihegyen

A magyar hatóságok csütörtökön szigorították a Ferihegyi repülőtéren az utasellenőrzést. Ez azt jelenti, hogy a reptéri ellenőrző pontokon azoknak az utasoknak az adatait rögzíti az ÁNTSZ, akik fertőzött országokból, térségekből érkeztek (ez elsősorban az Észak-, illetve Közép-Amerikából érkező utasokat érinti). Így az e térségből érkező utasoknak jelentkezniük kell a repülőtéri járványügyi szolgálatnál, még a csomagfelvétel és a vámfolyosó előtt. Egészségügyi állapotukra vonatkozó kérdőívet kell kitölteniük, adataikat rögzítik. Az utasok hőkamera előtt haladnak el, amely jelzi a 38 Celsius foknál magasabb testhőmérsékletet. Az így kiszűrt utasokat azonnal az orvosi szolgálathoz kísérik, onnan pedig - az orvosi vizsgálat eredményétől, illetve egészségi állapotuktól függően -  kórházba,vagy "szabadon engedik".

Ferihegyen az ÁNTSZ a folyamatos, 24 órás orvosi szolgálat megerősített létszámmal látja el a beérkezők vizsgálatát. Az ÁNTSZ özegészségügyi, járványügyi szakemberei, tisztiorvosai és tiszti főorvosai adnak ügyeletet a terminálokon.

'Könnyen válik érzéketlenné a gyógyszerre'

A szakemberek a lakosságot arra kérték, hogy feleslegesen, tünetmentes állapotban semmiképpen se szedjenek vírus ellenes gyógyszerkészítményt. A vírus ugyanis könnyen válik érzéketlenné a szerre, és ha ez bekövetkezik, nem lesz hatékony orvosság a védekezésre.

Az Országos Mentőszolgálat is felkészült az esetleges riasztásra. Szerdán a mentődolgozók részletes írásbeli tájékoztatást kaptak a betegség tüneteiről és az ezzel kapcsolatos teendőkről. Az egészségügyi miniszter kezdeményezésére csütörtökre összehívták a Kormányzati Koordinációs Bizottságot. A kormány és az Egészségügyi Minisztérium is folyamatosan figyelemmel követi az eseményeket és azonnali tájékoztatást ad a lakosság számára.

Telefonos információ az ingyenes hívható zöld számon kérhető: 06 80 204-217.

Fidesz: nincs elég gyógyszer

A Fidesz elégtelennek tartja a sertésinfluenza ügyében tett eddigi kormányzati intézkedéseket, az ellenzéki párt szerint fel kell tölteni a vírusellenes készleteket, mert kevés a gyógyszer - mondta Mikola István, a Fidesz szakpolitikusa csütörtöki sajtótájékoztatóján. Mikola István azt mondta, információik vannak arról, hogy kevés vírusellenes gyógyszer áll rendelkezésre Magyarországon. Azt pedig tarthatatlannak nevezte, hogy a készletekkel kapcsolatos információk titkosak, szerinte a lakosságnak jogi van tudni erről.

MSZP: van elég gyógyszer

Az MSZP-s Kökény Mihály szerint az egészségügyi kormányzat megtett minden szükséges intézkedést a sertésinfluenzával kapcsolatban, és Magyarország rendelkezik elegendő vírusellenes gyógyszerrel is. A szocialista politikus megfogalmazása szerint Magyarország az Egészségügyi Világszervezet ajánlásainak megfelelő, elegendő vírusellenes készletettel rendelkezik, de a készletek mennyiségét más országokban sem hozzák nyilvánosságra.

Nyolc áldozat

A szerda esti adatok alapján a WHO automatikusan elrendelte a riasztási szint emelését. A WHO tegnap esti adatai alapján a vírus felbukkanása óta összesen 148 embernél bizonyosodott be a fertőzés, közülük nyolcan haltak meg.

Az alábbi 9 ország jelezte hivatalosan a WHO-nak a 'H1N1 influenza A' eseteket, illetve elhalálozásokat:

Mexikó: 26 laboratóriumilag igazolt eset, 7 halálos

Egyesült Államok: 91 eset, 1 halálos

Kanada: 13 igazolt eset

Új-Zéland: 3 igazolt eset

Egyesült Királyság: 5 igazolt eset

Izrael: 2 igazolt eset

Ausztria: 1 igazolt eset

Németország: 3 igazolt eset

Spanyolország: 4 igazolt eset (egyikük már Spanyolországban fertőzödött meg, nem járt Mexikóban)

Az Országos Epidemiológiai Központ felkészült a minták vizsgálatára
Az Országos Epidemiológiai Központ felkészült a minták vizsgálatára
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.