Szigetszentmiklós: Navracsics megszólalt, hirtelen lett felelős

A kormányhivatal korábban egy hónap alatt sem talált felelőst, pénteken viszont, néhány órával a miniszter utasítása után már tudta, kik hibáztak. A hivatal vezetése péntek kora délután közleményt adott ki. Ebben azt írták: Tarnai Richárd, a Pest Megyei Kormányhivatal vezetője pénteken saját hatáskörébe vonta, és rendkívüli jogkörével élve vizsgálta meg az ügyet.

„Az illetékes védőnő, gyermekorvos, óvoda, iskola, illetve a gyermekjóléti szolgálat sem észlelte, hogy egy szigetszentmiklósi házaspár több éven át szexuálisan bántalmazta volna gyermekeit.” Így foglalt állást korábban az MTI-nek a Pest Megyei Kormányhivatal az ügyben indított vizsgálata után. A hivatal lapunkhoz eljuttatott közleménye viszont árnyalja a képet.

Nem kizárt, hogy az illetékesek korábban és gyorsabban is léphettek volna az ügyben - írta a Pest Megyei Kormányhivatal. Ezt alátámasztja az: az igazságügyi miniszternél is „kiverte a biztosítékot” a kormányhivatal eljárása.

Mint arról korábban többször írtunk, a Pest Megyei Főügyészség kiskorú veszélyeztetése és „nevelése alatt álló 12-ik életévét be nem töltött sértett sérelmére erőszakkal elkövetett szexuális erőszak bűntettével” vádol egy nőt és egy férfit. Noha a vádhatóság „a gyerekek védelme, lelkiviláguk megóvása” miatt nem közölt részleteket, az ügyet nyilvánosságra hozó Blikk arról írt: a most a 8, 9 és 10 éves gyerekek válogatott borzalmakon mentek keresztül, a két fiút és a lányt saját anyja és apja éheztette, máskor rovarokkal, patkányhússal etette, verte és megerőszakolta.

Korábban úgy értesültünk, voltak olyan szakemberek, akik már néhány éve tudtak arról, hogy a gyerekeket elhanyagolják, bántják, de hiába jelezték ezt, sok időbe került, míg a bürokratikus rendszer beindult, s végre nevelőszülőknél helyezték el a gyerekeket. A helyi önkormányzat és a Pest Megyei Kormányhivatal korábban szűkszavú közleményében azt állította: a helyi jegyzőtől 2011. júliusában érkezett jelzés alapján a Városi Gyámhivatal „haladéktalanul megkezdte a körülmények felmérését, és elrendelte a gyermekek átmeneti nevelésbe vételét”, amire 2012 januárjában került sor. Vagyis a hivatalok szerint „csak” hat hónap telt el a vészjelzés és a gyerekek kiemelése között. (A kormányhivatal arra a kérdésünkre nem válaszolt, nem tartja-e indokolatlanul hosszúnak ezt az „átfutási” időt.)

Mivel felmerült a gyanú, hogy illetékes hatóságok, szakemberek túlságosan lassan reagáltak, a kormányhivatal vizsgálatot indított az ügyben. Ebben azt állapították meg: az illetékesek nem kaptak jelzést, nem észleltek szexuális bántalmazásra utaló jelet. Azt viszont a lapunkhoz kedden eljuttatott közleményben már megállapítják: „a gyermekek elhanyagolásával kapcsolatos esetkezelésben, családgondozásban, gyámhatósági eljárásokban a kormányhivatal tárt fel szakmai hibákat, jogszabálysértéseket, amelyekről értesítette az Alapvető Jogok Biztosát és az Emberi Erőforrások Minisztériumát.” Noha a mulasztásokat nem részletezik, mindez – a kormányhivatal korábbi nyilatkozatának ellentmondva – lényegében arra utal: ha nem is szexuális erőszakról, de arról már korábban tudhattak a hatóságok, hogy a gyerekek nincsenek jó kezekben, elhanyagolják őket. Ez pedig azért lehet kulcsfontosságú: információink szerint végül 2012 januárjában is „csak” elhanyagoltságuk miatt kerültek a gyermekek „átmeneti nevelésbe”, az őket ért szexuális erőszakra csak jóval később derült fény. Mindezek tükrében kérdéses: vajon megkímélhették-e volna a gyermekeket a szexuális erőszak egy részétől, ha már korábban kiemelik őket az elhanyagoltság miatt a családból?

Azt, hogy a kormányhivatal megpróbálta „elkenni” az ügyet, másnak is feltűnt. Egy héttel a vizsgálat lezárulta után, három nappal a lapunkhoz eljuttatott magyarázkodó közlemény kiadása után Navracsics Tibor, közigazgatási és igazságügyi miniszter arra utasította a Pest megyei kormánymegbízottat pénteken: „rendkívüli fegyelmi eljárás keretében a mai nap folyamán vizsgálja meg, hogy a szigetszentmiklósi gyermekbántalmazás ügyében a hivatalos eljárások során történt-e mulasztás.” A miniszter utasította a kormánymegbízottat, hogy „amennyiben megállapítható a felelősség, úgy azt fegyelmi hatáskörében bírálja el.”

A kormányhivatal korábban egy hónap alatt sem talált felelőst, pénteken viszont, néhány órával a miniszter utasítása után már tudta, kik hibáztak. A hivatal vezetése péntek kora délután közleményt adott ki. Ebben azt írták: "Tarnai Richárd, a Pest Megyei Kormányhivatal vezetője pénteken saját hatáskörébe vonta, és rendkívüli jogkörével élve vizsgálta meg, hogy a szigetszentmiklósi gyermekbántalmazási ügyben a hivatalos eljárások során történt-e mulasztás. A Pest Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatala korábban megállapította, hogy az eljárások során szakmai hibák és jogszabálysértések történtek. Tarnai Richárd kormánymegbízott ezért a gyermekek helyzetét figyelemmel kísérő családgondozót azonnali hatállyal felmentette, és fegyelmi eljárást indít a Szigetszentmiklós-Tököl Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat intézményvezetőjével szemben."

A történtek után még inkább felértékelődik az Alapvető Jogok Biztosa által indított teljes körű, még folyamatban lévő vizsgálat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.