Szerdán ítélet a vesztegetéssel vádolt Fidesz-elnök perében

- Ha tudtak is róla a fideszes frakciótagok, hogy kampánycélokra vissza kellett volna adni pénzt a vételárból, az ügylet a „főkolomposok”, azaz a meghatározó Fidesz-vezetők hatáskörébe tartozott - ezt vallotta egy volt hajdúsámsoni képviselő ma a bíróságon.

Volt önkormányzati képviselők kihallgatásával folytatódott ma a vesztegetéssel vádolt Máthé Attila hajdúsámsoni városi Fidesz-elnök, frakcióvezető, egykori alpolgármester és P. Elek volt fideszes önkormányzati képviselő pere a Debreceni Törvényszéken.

Mint beszámoltunk róla: azért emeltek vádat Máthé Attila és P. Elek ellen, mert a 2006-2010 közötti ciklusban, amikor Hajdúsámson önkormányzata megvett volna két helyi magánlakást orvosi rendelőnek, a volt alpolgármester a vádhatóság  szerint kampánycélra visszakért egy-egymilliót a vételárból.

Az ügyészség szerint P. Elek közvetített a felek között, a szóban forgó ingatlant ugyanis P. Elek építtette. Az egyik lakás P. Elek lányáé volt, a másik Varga Andrea egykori fideszes aktivista tulajdonában állt. Az üzletből nem lett semmi, de később Varga Andrea följelentette Máthé Attilát a rendőrségen.

P. Elek – aki 2009-ben kilépett a Fideszből, s ma már nem közszereplő – a nyomozás során beismerő vallomást tett, míg Máthé Attila tagadja a bűncselekmény elkövetését, azt állítja, P. Elek rajta állt bosszút amiatt, mert 2010-ben nem indították újra a választáson.

A hétfői tárgyaláson N. János volt független képviselő azt vallotta: ha tudtak is róla a fideszes frakciótagok, hogy kampánycélokra vissza kellett volna adni pénzt a vételárból, az ügylet a „főkolomposok”, azaz a meghatározó Fidesz-vezetők hatáskörébe tartozott. Arra a kérdésre, hogy miért szakított a párt P. Elekkel, a volt képviselő közölte: a Fidesz „szorosan összezáró csapat, olyan szókimondó emberekre, mint P. Elek, ott nincs szükség”.

A bíróság kihallgatta D. Sándor volt fideszes képviselőt, aki kijelentette: aljas rágalomnak tartja a Máthéval kapcsolatos vádakat, szerinte ugyanis a politikus soha nem keveredett korrupcióba. Leszögezte: a magánlakásokat azért nem vásárolta meg az önkormányzat, mert a Fidesz belátta, hogy egy fideszes képviselő, jelesül P. Elek tulajdonában lévő ingatlant a városnak nem szabad megvásárolnia, mert ez rossz üzenet volna a választók felé.

Amikor P. Elek jogi képviselője fölhívta D. Sándor figyelmét arra, hogy a kérdéses ingatlan nem P. Elek tulajdonában volt, a volt képviselő azt válaszolta: ő nem így tudta. Azt ügyvéd erre közölte: furcsa, hogy képviselő létére úgy szavazott a beruházásról, hogy az ingatlan tulajdonviszonyaival nem volt tisztában.

A meghallgatott volt fideszes képviselők egybehangzóan azt állították: elképzelhetetlen, hogy Máthé vesztegetésben vett volna részt, ilyesmi frakcióülésen és testületi gyűlésen szóba sem került. A bíróság kihallgatta Máthé Attila feleségét is, aki ugyancsak azt vallotta: alaptalan rágalmakat fogalmaztak meg a férjével szemben.

A tárgyalás július 2-án folytatódik a perbeszédekkel, s várhatóan az ítélet kihirdetésével.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.