Zsebre dolgoztak a kormánypárti vádlottak?

– Kiléptem a Fideszből, mert untam már, hogy ők csak olyan beruházásokat szavaznak meg, amikből visszakapnak pénzt – magyarázta P. Elek 68 éves hajdúsámsoni nyugdíjas hétfőn a Debreceni Törvényszéken egy olyan büntetőper másodrendű vádlottjaként, amelynek furcsa módon egyben ő lehet az egyetlen koronatanúja is.

Az elsőrendű vádlott ugyanis nem más, mint a 38 éves Máthé Attila Gyula, a Fidesz városi elnöke, frakcióvezetője, aki 2006-2010 között az alpolgármesteri posztot is betöltötte Hajdúsámsonban, s akinek a múlt ciklusban frakciótársa volt P. Elek is. A nyugdíjas férfi azt állítja, hogy Máthé Attila Gyula egy városi beruházás költségeiből kétmillió forintot kért vissza kampánycélokra, így a városi elnököt és P. Eleket a Központi Nyomozó Főügyészség két rendbeli, vezető beosztású hivatali személy által elkövetett vesztegetéssel vádolta meg.

Az ügy egy helyi beruházáshoz kapcsolódik: Hajdúsámsonban – nem mellékesen P. Elek választókörzetében – egészségházat szeretett volna létesíteni az önkormányzat, ami P. Eleknek politikai érdeke volt, elvégre az ő körzetéről volt szó, a létesítmény szerepelt is a 2006-os választási programjában. A 2010-es választás felé közeledve P. Elek sürgette a városvezetést, hogy valósítsák meg a megígért beruházást, s elérte, hogy az ügyet a testület legalább napirendre tűzze.

Az önkormányzat meghirdette, hogy az egészségház céljára ingatlant vásárolna, s mit ad isten, erre éppen egy olyan ikerház két tulajdonosa jelentkezett, amely ikerházat a korábban építési vállalkozóként dolgozó P. Elek épített. Az ikerház egyik felében Varga Andrea – a botrány későbbi kirobbantója lakott –, a másik felében pedig P. Elek egyik felnőtt korú gyermeke. Az ikerházat összesen 24,7 millió forintra értékelte föl a szakértő. Most pedig adjuk át a szót a vádhatóság képviselőjének:

– Máthé Attila Gyula 2009 őszén azt a kijelentést tette a másodrendű vádlottnak, hogy az ikerház két tulajdonosának egy-egy millió forintot vissza kell juttatnia neki kampánycélokra – fogalmazott a hétfői tárgyaláson az ügyész. – Az elsőrendű vádlott ezt a kijelentését 2010 tavaszán megismételte, s kérte képviselőtársát, hogy ezt közölje az ikerház tulajdonosaival. Az önkormányzat végül nem vásárolta meg az ingatlant, majd a másodrendű vádlott 2010 nyarán nyilvánosságra hozta, hogy mit is kért tőle Máthé Attila Gyula. Ezután Varga Andrea az ügyészségen feljelentést tett, amit aláírt a másodrendű vádlott is.

Hogy P. Elek miért írhatott alá egy olyan feljelentést, amelyben végül is saját magát szintén megvádolta? Erre magyarázatul szolgál a nyugdíjas férfi egyik elejtett megjegyzése a tárgyaláson:

– Nekem a fejemet vette a lakosság, hogy hol van az egészségház, ha egyszer benne volt a programomban. Mert hát benne volt, gyűlések is voltak, végül meg lettem alázva, mint egy kutya. Ezt nem tudtam elfogadni.

Máté Attila Gyula viszont magát a vádat nem fogadja el. Habár a politikus nem kívánt vallomást tenni a törvényszék előtt, a fölolvasott kihallgatási jegyzőkönyvből kiderült: „szemenszedett hazugságnak” tartja egykori frakciótársa állításait. Szerinte a férfi bosszúból rágalmazza őt, miután a párt nem kívánta újraindítani P. Eleket a 2010-es önkormányzati választáson. Érdekes mozzanata volt a tárgyalásnak, amikor a bíróság Máthé Attila Gyula havi jövedelmére kérdezett rá. A politikus azt válaszolta, hogy havonta 350 ezer forintot keres, ami azért meglepő, mert részint az önkormányzattól is kap pénzt, részint pedig összesen három trafikot is nyert a dohánykoncessziós pályázaton, egyet ráadásul a Kósa Lajos által irányított Debrecenben.

Habár az ügyben már 2010-ben nyomozás indult, az eljárás furcsa módon csak most, három év elteltével került tárgyalási szakaszba. Igaz, az elsőrendű vádlott mintha időhúzásra játszana. Erre enged következtetni, hogy a frakcióvezető nem sokkal ezelőtt ügyvédet váltott. Késlelteti az ítélethozatalt az is, hogy a törvényszéken a közelmúltban váratlanul új bírói tanácsot jelöltek ki az ügy tárgyalására: jelenleg Balláné Szentpáli Edit az eljárás bírónője.

A jövő évi választások előtt talán már nem is születik ítélet, tekintettel arra, hogy maga a bíróság sem sieti el a dolgot: a következő tárgyalást több mint két hónap múlva, november 27-én tartják.

Máthé Attila Gyula a bíróság előtt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.