Vasfüggöny helyett szállással várják a menekülteket

Külföldi alapítványok konténereket küldenek, szálláshellyé alakítanak rendőrségi garázst, bírósági épületet.

Kétféleképpen lehet megoldani a menekülthelyzetet Európában: az egyik változat szerint Észak-Afrikában kell nekik segítséget nyújtani, a másik szerint hagyni kell őket letelepedni az EU-ban. A harmadik út, amely szerint nincs politikai válasz a problémára, és helyette kerítés épül, Szerbia számára elfogadhatatlan. Erről Alekszandar Vulin szerb munkaügyi miniszter beszélt nemrég.

Szerinte Szerbia nem lesz milliók befogadóközpontja, de azok, akik áthaladnak a területén, a legmagasabb szintű ellátásban részesülnek. Az ellátás Szerbiának naponta 15 ezer eurójába kerül, és ez az összeg egyre több lesz, amit a nemzetközi közösség segítsége nélkül nem tud előteremteni. Vulin arról is beszámolt, hogy találkozott az UNCHR képviselőivel, akik szerint egyetlen érintett ország sem cselekszik olyan szervezett, humánus és hatékony módon a menekültek ellátását illetően, mint Szerbia.

Szerb rendőrök Királyhalomnál
Szerb rendőrök Királyhalomnál
Molnár Edvárd / MTI

Az országban a legtöbb menekülttel Magyarkanizsánál lehet találkozni, ahol az elmúlt hetekben tovább növekedett a számuk. A községben naponta 1000-1500 menekült fordul meg, és az utóbbi időben kisebb-nagyobb incidensek is előfordultak már. Érezhetően feszültebb a helyzet, amit fokoz a zöldhatáron épülő kerítés híre is, amelynek hatásáról egyelőre csak találgatások folynak. A Vöröskereszt szakemberei arra számítanak, hogy ha felépül, az eddiginél nagyobb számú menekült fog több napon át a határ szerbiai oldalán rekedni és ellátásra szorulni.

Magyarkanizsára egy héttel ezelőtt érkeztek meg az első, svájci adományból származó konténerek, amelyekben zuhanyzók, illemhelyek, mosdók és ágyak is vannak. Hasonló célokra nemsokára egy rendőrségi garázst is felszabadítanak, és egy üresen álló bírósági épületet is birtokba vesznek, ahol szintén a menekülteket látják el. A tartományi kormány ivóvizet, tisztálkodási szereket, élelmiszert és tisztítószereket tartalmazó rakományt küldött Magyarkanizsára, több lett a rendőr, de még mindig nem elég. A közterek tisztításába és fertőtlenítésébe pedig a köztisztasági vállalat munkásai mellett már az önkéntes tűzoltók is besegítenek, sőt közmunkások bevetését is tervezik.

Szabadkán szintén lesznek lakókonténerek, ezeket németországi donorok biztosították, a Nyitott Társadalomért Alap pedig tolmácsok alkalmazásával igyekszik könnyíteni a kommunikációt a menekültek és a hatóságok között. A határ mentén azonban sem ideiglenes, sem állandó jellegű menekülttábor létrehozását nem támogatják az önkormányzatok vezetői.

Alekszandar Nikolics, a szerb belügyminisztérium államtitkára a belgrádi Danas napilapnak arról beszélt, hogy az Európa szívében épülő kerítés gátat emel a jószomszédi viszonyok közé, de nem fogja megállítani a menekültáradatot, legfeljebb Bosznia-Hercegovina és Horvátország felé irányítja azt. A koszovói menekültekről szólva elmondta: Németország agresszív kampánnyal és hirdetésekkel üzente meg a koszovói albánoknak, hogy az útnak indulók 99 százalékát vissza fogják küldeni hazájukba, emiatt a legtöbbjük elállt szándékától, és inkább otthon maradt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.