Székely László lesz Szabó Máté utóda

Székely László lesz Szabó Máté alapjogi ombudsman utóda - erről Áder János tett sajtónyilatkozatot délben a Sándor-palotában.

Áder János Székely Lászlót jelölte alapjogi ombudmannak a szeptember 24-vel távozó Szabó Máté helyére. A köztársasági elnök erről délben tett sajtónyilatkozatot a Sándor-palotában.

A "kétlépcsős" jelölés első fázisaként az államfő keddre a Sándor-palotába hívta egyeztetésre Rogán Antal fideszes, Harrach Péter KDNP-s, Mesterházy Attila MSZP-s és Vona Gábor jobbikos frakcióvezetőt, valamint az LMP képviseletében Schiffer Andrást. (A politikus jelenleg független képviselő, de a parlament őszi ülésszakától az LMP ismét jogosult lesz a frakcióalakításra.) A frakcióvezetőknek szóló meghívóban Áder János hangsúlyozta: „bár a törvény nem kötelez erre, mégis fontosnak tartom, hogy javaslatom megtétele előtt valamennyi országgyűlési frakció vezetőjével konzultáljak erről a kérdésről”. A köztársasági elnök számára augusztus 10-e az az alkotmányos határidő, amíg javaslatot kell tennie a parlament által megválasztandó ombudsman személyére.

Székely László az első Orbán-kormány idején már volt dunai kormánybiztos, 2013 január 20-tól július 19-ig pedig "határokkal osztott természeti erőforrások fenntartható használatáért felelős" miniszteri biztosi megbízatást kapott a közigazgatási és igazságügyi miniszter irányításával: miután Szabó Marcell jövő nemzedéke ombudsman lett, Székely László vitte a bős-nagymarosi vízlépcső ügyben a magyar-szlovák tárgyalásokat idén az első félévben. Mádl Ferenc köztársasági elnök több mint tíz évvel ezelőtt már jelölte adatvédelmi biztosnak, de akkor a szocialisták nem támogatták a megválasztását.

A Népszabadságnak szerdán kormánypárti források azt valószínűsítették, hogy Székely László, az új Polgári Törvénykönyv előkészítését koordináló miniszteri biztos, az ELTE Jogi Kara polgári jogi tanszékének a tanára esélyes lehet az alapjogi ombudsmani posztra. De forrásaink már akkor hozzátették, Áder János köztársasági elnök alkotmányos joga a jelölt megnevezése.

Kedden - miután Áder János konzultált a frakcióvezetőkkel -,  hivatalosan semmilyen forrásból nem erősítették meg lapunknak, hogy már lenne jelölt, a Sándor palotába meghívott frakcióvezetők azt állították: a megbeszélésen nem hangzottak el nevek, az alapelvekről konzultáltak, és Áder János csütörtökön telefonon ad nekik tájékoztatást arról, kit jelöl Szabó Máté utódának.

Áder János köztársasági elnök sajtótájékoztatója a Sándor Palotában, Székely László nem volt a helyszínen
Áder János köztársasági elnök sajtótájékoztatója a Sándor Palotában, Székely László nem volt a helyszínen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.