Szegény adományozók

Eddig csaknem tizenhatezer adományozó látogatott el a Felvonulási téri Mikulásgyárba, a rászorulóknak szánt kisebb-nagyobb ajándékból, tartós-élelmiszerekből és játékokból negyvenezer családnak lehet segíteni. Sokan úgy adnak, hogy nekik sem lesz ajándék a karácsonyfájuk alatt.

Az öt napja indult Mikulásgyár idei újdonsága, hogy saját termékét is meg lehet vásárolni, amelynek bevételeiből szintén a jótékonysági rendezvényt támogathatják az adományozók. A 250 forintért árusított „kívánságpor” mellett, a jótékonysági rendezvény fűtési költségeihez járulnak hozzá azok, akik a Mikulásgyár köré épített, 58 pavilonból álló karácsonyi vásáron vesznek szeretteiknek ajándékot.

Sok megtöltésre váró doboz, sok ajándék - és sok nélkülöző, akiknek az adományozók örömet szerezhetnek
Sok megtöltésre váró doboz, sok ajándék - és sok nélkülöző, akiknek az adományozók örömet szerezhetnek

Idén először a Mikulásgyár 1450 embert megkérdezett arról, lesz e elegendő pénze arra, hogy ajándékot vegyen hozzátartozóinak. A megkérdezettek 31 százaléka azt nyilatkozta, hogy nem lesz ajándék a fa alatt, mert nincs rá pénze. Zsolnai Endre, a Mikulásgyár tulajdonosa elmondta: az ország 13 plazájában 100-100, míg a Felvonulási téren 150 embert kérdeztek meg erről a témáról. A legtöbben egyébként könyvet (41%) vagy ruhaneműt (39%) vásárolnak szeretteiknek, míg 20 százalékuk ajándékutalványt, pénzt, sporteszközt, kézműves terméket, esetleg híradástechnikai berendezést vesz majd, átlagosan húszezer forintért.

Zsolnai Endre szerint ugyan a kérdőív nem reprezentatív, de jól mutatja, hogy mennyire adakozóak a magyarok. Még azok is hoznak ajándékot a Mikulásgyárba, akik bevallásuk szerint a saját karácsonyfájukat is alig tudják megvenni. Ugyanakkor az általános szegénységre is bizonyíték lehet a felmérés, hiszen a legtöbben alig húszezer forintot tudnak ajándékra költeni, míg a bécsi átlagpolgár ennek éppen ötszörösét fordítja ugyanerre a célra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.