SZDSZ: a túl hosszú gyes árt a nők karrierjének

Sándor Klára úgy véli, hátráltatja a nők karrierjét, ha túl sokáig maradnak otthon a szülés után. Szerinte azért is kevesebb a nők fizetése és azért vannak kevesebben vezető pozíciókban, mint a férfiak, mert kevesebb ledolgozott év van mögöttük.

Hátráltatja a nők karrierjét, ha többször három évig otthon maradnak a gyerekszülések után - mondta Sándor Klára szabaddemokrata országgyűlési képviselő pénteken az MTI-nek.

A liberális politikus arra reagált, hogy Sólyom László köztársasági elnök nem írta alá a családtámogatásról szóló törvényt, mivel nem ért egyet a gyermekgondozási segély (gyes) időtartamának három évről két évre csökkentésével. Az államfő a törvényt megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek. A közlemény szerint a köztársasági elnök indoklásában kiemelte: fontos, hogy az anyák továbbra is szabadon dönthessenek a munkába való visszatérésről.

Sándor Klára szerint hátráltatja a nők karrierjét, ha többször három évig otthon maradnak. Hozzátette: sokkal kevesebb nő van vezető pozícióban, mint férfi, s jóval kevesebb fizetést kapnak ugyanazért a munkáért, ami azért is lehet, mert kevesebb ledolgozott év van mögöttük. Azt mondta: nőtt azokban az országokban a gyerekszülési kedv, ahol a nők esélyegyenlősége növekedett.

Példaként hozta fel Svédországot, ahol a két szülő együtt összesen másfél évig lehet otthon a gyerekével, és mégis jóval nagyobb ott a gyerekszülési kedv, mint Magyarországon. A munkaadókat kell rávenni arra, hogy a nőket minél előbb fogadják vissza a munkába - hangsúlyozta Sándor Klára.

A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény, valamint egyes szociális tárgyú törvények módosításáról szóló, az Országgyűlés által május 25-én elfogadott jogszabály szerint a 2010. május elseje után születő gyerekek esetében kétéves korig jár majd a gyes. A gyermekgondozási díjat (gyed) legfeljebb annyi időre lehetne igénybe venni, mint amennyit a szülő biztosításban töltött, és maximum a gyermek kétéves koráig járna.

Jövőre nem emelkedne a családi pótlék, amelynek összegét az idei szinten fagyasztanák be, és amelynek folyósítását az eddigi maximum 23 évről 20-ra csökkentik. A terhességi gyermekágyi segély és a gyermekgondozási díj igénybevételéhez a jelenlegi 180 nap helyett 365 nap biztosításban töltött időre lenne szükség.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.