Sólyom nem ért egyet a gyes időtartamának csökkentésével

Megfontolásra visszaküldte a parlamentnek Sólyom László a családtámogatási rendszer megváltoztatásáról szóló törvényt. Az államfő nem támogatja a gyes idejének csökkentését, szerinte több ösztönzőt kellene a rendszerbe iktatni az anyák munkába való visszatérésének könnyítésére. A kormány folytatja a bölcsődei, óvodai férőhelyek számának növelését célzó programot.

Varga Zoltán önkormányzati miniszter a halásztelki felújított óvodában - a kormányszóvivői tájékoztató helyszínén
Varga Zoltán önkormányzati miniszter a halásztelki felújított óvodában - a kormányszóvivői tájékoztató helyszínén

Sólyom László levélben tájékoztatta döntéséről Szili Katalin házelnököt. A levél részletesen indokolja az államfő álláspontját, amelynek egyik hangsúlyos eleme, hogy a családtámogatási rendszer megváltoztatását tartalmazó törvény célkitűzéseivel egyetért. Úgy érzi ugyanakkor, hogy a gyermekgondozási segély (gyes) időtartamának csökkentése háromról két évre afféle kényszerítő eszköz, véleménye szerint fontos, hogy az anyák továbbra is szabadon dönthessenek a munkába való visszatérésről.

Sólyom László szerint ösztönző intézkedésekre van szükség. Ilyen a bölcsődei férőhelyek számának növelése, a családi napközik létesítésének támogatása, a családi gyermekfelügyelet új formáinak megteremtése, a részmunkaidős munkavállalás támogatása, az internetes távmunka ösztönzése.

A kormány megpróbál ösztönzőket építeni a rendszerbe. 2012-ig, főként uniós forrásból, 15-16 ezerrel kívánja bővíteni az óvodai, bölcsődei férőhelyek számát. Ebből 7 800 bölcsődei, valamint integrált óvodai-bölcsődei férőhely már megkezdett és most kiírandó pályázatok révén valósulhat meg. Folyamatban van 1 700 új bölcsődei férőhely kialakítása, erre 7,6 milliárd forint áll rendelkezésre, továbbá a már meglévő uniós forrásokból 13,2 milliárd forintot fordítanak a bölcsődei férőhelyek bővítésére és felújítására - ez ötezer új férőhelyet jelent. A kormány 2010. január 1-jétől 10-ről 12 gyerekre emeli a csoportlétszámokat is.

Budai Bernadett kormányszóvivő tegnap közölte: szeptembertől egyszerűbbé válik a családi napközik létesítése, nem lesz szükség például szakhatósági engedélyeztetésre. Az állami normatívát 2010-től gyermekenként évi 246 ezerről 300 ezer forintra emelik. Új ellátási forma lesz a családi gyermekfelügyelet, vagyis kedvező feltételek biztosításával lehetővé teszik, hogy egy anya akár három, közelben lakó gyermekről is gondoskodhasson napközben. A kormány elő kívánja segíteni a részmunkaidős foglalkoztatást is. A közszférában ehhez egyéves lehetőséget nyújt a kormány, míg a versenyszférában munkaerő-piaci eszközökkel ösztönzi, hogy a kisgyermekes anyák így dolgozhassanak.

Az MSZP nyitott az államfő javaslataira is

Az MSZP frakciója tiszteletben tartja Sólyom László államfő döntését, amellyel visszaküldte a családtámogatási rendszer átalakítását célzó törvényeket. Ezzel együtt továbbra is támogatja a gyermeket vállaló nők munkaerő-piaci helyzetének javítását, a családi élet és a munkavállalás összehangolását, a nők munkavállalásának ösztönzését, újbóli munkába állásuk megkönnyítését szolgáló kormányzati törekvéseket. A frakció közleménye szerint a tervezett intézkedések együttesen nem szűkítik, hanem bővítik az anyák választási lehetőségeit: egyszerre szolgálják, hogy a gyermeket nevelő anyák könnyen viszszatérjenek a munkaerőpiacra, és gyermekeiket színvonalasabb, nagyobb férőhelyet biztosító intézményekben helyezhessék el. A képviselőcsoportja mindazonáltal továbbra is nyitott minden felelős, reális és szakmai alapon megfogalmazott javaslatra, érkezzen az a köztársasági elnöktől vagy bármely parlamenti párttól, érdek-képviseleti, szakmai szervezettől. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.