Száz hajléktalan eltűnhet az utcákról?

Száz hajléktalant vontak be Budapesten a Magyar Vöröskereszt programjába, amellyel a szervezet az utcán élők számát szeretné csökkenteni; a program résztvevői közül többen képzettséget szerezhetnek, és munkához is juthatnak.

A programba a budapesti vöröskereszt beválogatott nyolcvan utcán élő hajléktalant. A fő cél "az utcai életmód megszüntetése albérletbe vagy munkásszállóra való költözéssel, lakhatási támogatással vagy befogadó intézménybe való elhelyezéssel" - olvasható a távirati irodához eljuttatott közleményben.

Közölték, a programba bevontak további húsz embert, akik hajléktalanellátó intézményben élnek. Esetükben a fő cél "az önálló élet kialakítása", ezáltal az intézményi helyek felszabadítása. Ezek az emberek a lakhatási program mellett OKJ-s takarítói szakképzésben vesznek részt - tették hozzá. Mint írták, tizenöten "a nyílt munkaerőpiacon" juthatnak álláshoz, öt ember pedig a vöröskereszt volt, vagy jelenleg is hajléktalan munkavállalókból álló szolgáltatóházában foglalkoztatnak tovább.

Közölték, a programba bizonyos feltételek mellett lehetett bekerülni: "önálló lakhatási formába" azok az utcai gondozottak kerülhettek, akik párban, kisebb csoportban, esetleg családtagjaikkal élnek, van minimális állandó jövedelmük és jelenlegi életkörülményeik arra utalnak, hogy "képességük és igényük van önálló lakhatási forma tartós igénybevételére". A támogatásban részesülők harminc óra önkéntes munkát vállalnak a közösség és a vöröskereszt részére.

Kitértek arra, hogy a program egyik fontos eleme az előtakarékosság: a résztvevőknek az "előtakarékot" a lakhatási támogatás első hónapjától gyűjteniük kell, amelyből biztosítják a támogatás lejárta utáni, legalább egy havi önálló lakhatást.

A program az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az unió és a magyar állam által nyújtott támogatás összege mintegy 70 millió forint - olvasható a közleményben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.