Számvevők vizsgálják az eladósodást a kórházakban

Négy egészségügyi intézmény gazdálkodását ellenőrzi az Állami Számvevőszék (ÁSZ); a több hónapja tartó vizsgálat a Jahn Ferenc Kórház, a Péterfy Sándor utcai Kórház, a Szent János Kórház és a Zala Megyei Kórház 2008 és 2013 közötti időszakára terjed ki.

Az ÁSZ csütörtökön az MTI-nek küldött közleményében azt is írta, újabb egészségügyi intézményeknél indulhatnak számvevőszéki ellenőrzések "tekintettel a terület társadalmi jelentőségére, makrogazdasági és közpénzügyi kockázataira".

Közölték azt is, húsz kórház – 2009 és 2012 első féléve közötti – ellenőrzését még 2013-ban zárták le; ezeknél az egészségügyi intézményeknél még végezhetnek utóellenőrzéseket. Ezen ellenőrzések során az ÁSZ egyebek között azt állapította meg, hogy a 2010-2011-ben végrehajtott állami konszolidáció ugyan javította a kórházak pénzügyi egyensúlyi helyzetét, ám a pénzügyi hiány okát és újratermelődését nem szüntette meg.

Azt is írták, hogy az önköltségszámítás és utókalkuláció hiánya miatt nem voltak ismertek az egyes egészségügyi szolgáltatások tényleges ráfordításai.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a központi alrendszer intézményei – köztük a kórházak – meghatározó súlyt képviselnek a közpénzek felhasználásában és az állami vagyonnal való gazdálkodásban, ezért kötelesek ezzel a nyilvánosság előtt elszámolni.

Közölték, az ellenőrzések során egyebek mellett azt értékelik, hogy a belső kontrollrendszer kialakítása és működtetése szabályszerű volt-e, kialakították-e az erőforrásokkal való szabályszerű és hatékony gazdálkodáshoz szükséges követelményeket, valamint hogy a pénzügyi és vagyongazdálkodás megfelelt-e az előírásoknak.

Eközben a Napi.hu cikkében arról ír, hogy nem sikerült megállítani a kórházak eladósodását. Április végére a Magyar Államkincstár adatai szerint 84,6 milliárd forintra duzzadt (ebből 48,3 milliárd hatvan napon túli) a kórházak adóssága kamatok nélkül. A növekedés az előző hónaphoz képest nem egészen kétmilliárd, január végéhez képest közel 14 milliárd forint. Az adósság konszolidációjára 60 milliárd áll rendelkezésre, a rendezés első ütemében 20 milliárd forint kifizetéséről állapodott meg az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) a beszállítókkal.

A Debreceni Egyetemen 212 millióval 4,4 milliárdra, a Pécsi Tudományegyetemen 527 millióval 3,2 milliárdra, a Semmelweis Egyetemen 585 millió forinttal 2,9 milliárdra apadt a tartozásállomány nagysága. A Szegedi Tudományegyetemen is 418 millióval csökkent a tartozás így április végén 2,9 milliárd forintot tett ki. A legnagyobb adósok közül a Magyar Honvédség Egészségügyi Központban a 387 milliós csökkenés eredményeként április végére 4,46 milliárdra fogyott a tartozás.

A tartozásaikat növelők között élen járt a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház és Rendelőintézet, ahol 452 millióval gyarapodott az állomány egyetlen hónap alatt, és ezzel elérte a 2,3 milliárd forintot, a Dr. Réthy Pál Kórház és Rendelőintézet, ahol 367 millió forint volt az egy havi növekmény, és ezzel 1,1 milliárdra emelkedett a tartozás, valamint a Péterfy Sándor utcai kórház, amelyben 246 millióval 4,2 milliárdra gyarapodott a ki nem fizetett számlák összege. 


Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.