Nem tudják megállítani a kórházak eladósodását

Csaknem kétszáz főigazgatót és kórházi gazdasági igazgatót rendeltek be hétfőn a fenntartóhoz, hogy aláírja a legnagyobb beszállítókkal lefolytatott központi alkunak az adott intézményre vonatkozó részét. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) a legnagyobb összeget hitelező 24 beszállítóval kötött megállapodást, amelynek értelmében a cégek lemondtak a késedelmi kamatról, s ezzel a teljes követelés 10-15 százalékáról.

Lapunk úgy tudja: legkorábban e hét közepétől utalhatják a kórházak a kincstári számlájukról a pénzt a hitelezőiknek, azaz május végéig a már említett 24 beszállító biztosan hozzájut a járandóságához. A kisebb cégekkel a kórházvezetők tárgyalnak egy újabb körben az adósságrendezésről, ők legkésőbb június–júliusban kaphatják meg a pénzüket. A most rendelkezésre álló 60 milliárd forintból az intézményvezetők a március 31-én már 30 napja lejárt adósságaikat fizethetik ki. Ez nem fedezi a kórházak teljes konszolidációját, április végén ez az összeg a Magyar Államkincstár adatai szerint meghaladta a 83 milliárdot.

A Népszabadság információja szerint a kórházaknak a 60 milliárd forintos állami támogatás felhasználásával szeptember végéig kell elszámolniuk.

Sziszifuszi a feladat
Sziszifuszi a feladat
M. Schmidt János / Archív

Úgy tűnik, hiába volt reménykeltő a 60 milliárdos mentőcsomag, az összeg nem oldotta meg az eladósodás problémáját. A kormányzatnak sem politikai bátorsága, sem elég forrása nincs ahhoz, hogy a nullszaldós gazdálkodás feltételeit megteremtse. A gyakorlatban ugyanis a járó- és a fekvőbeteg-ellátások ötödére nincs fedezet. Az egészségbiztosító 2007 óta ugyanannyi, 145-150 ezer forint közötti összeget fizet az átlagos esetek ellátásáért a kórházaknak, miközben óvatos becslések szerint az legalább 180 ezer forintba kerül. Lényegében ez a kórházi eladósodás oka.

De hiába voltak reménykeltők Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár nyilatkozatai is – például amikor arról beszélt, hogy a 60 milliárdos kórház-konszolidációs összeg beépül a központi büdzsébe –, a parlament elé került költségvetési törvényben ennek a pénznek nyoma sincs.

Lapunk úgy tudja: az ellátórendszer éppen most zajló átalakításához, melynek része a kórházi ellátásokat érintő finanszírozási reform, az OEP 75 milliárdos többletforrást jelölt meg. Az erről készült dokumentumban egyebek mellett jelzik azt is, hogy az összeg nélkül aligha lehetséges a kórházak eladósodásának megállítása. Eddig azonban lapunknak ezt a többletet sem sikerült megtalálni a törvénytervezetben.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.