Szabadság tér, háromszázadik nap

Háromszáz napja annak, hogy Orbán Viktor miniszterelnök megszegte ígéretét, és a Szabadság téren nem sokkal a parlamenti választás után, április 8-án mindenféle egyeztetés nélkül építeni kezdték a sasos-arkangyalos német megszállási emlékművet. Háromszáz napja tart a tiltakozás.
Az Eleven Emlékmű és Szabadság Színpad csoport rendezvényei rendes körülmények között hétköznaponként váltogatják egymást, de a „jubileumra" tekintettel ezúttal vasárnap délutánra is beiktattak egy demonstrációt. Több mint százan gyűltek össze a Szabadság téren, a tiltakozók tortákkal és süteményekkel ünnepeltek. Bár a szobor felállítását nem sikerült megakadályozniuk, elérték, hogy csak jókora késéssel, az egyszer már módosított kormányrendeletben előírt határidőt is jelentősen túllépve, titokban merték felhúzni az emlékművet. Avatás pedig egyáltalán nem volt.
Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

Szász Judit, az egyik szervező köszönetet mondott a kormányfőnek: elvégre nélküle soha nem találkozott volna annyi jó emberrel, amennyit a Szabadság téren megismert az elmúlt tíz hónapban. Beszédet mondott többek között Balázs Péter volt külügyminiszter is. Bár nem kívánt részletes műelemzésbe bocsátkozni, megjegyezte: egyetért azokkal, akik szerint az arkangyal alakja egy sírkertbe való. A német birodalmi sas viszont mulatságosra sikeredett. Balázs Péter szerint a sas inkább olyan papagájra emlékeztet, amely erjedő gyümölcsökből falatozott, és táncra perdült.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

Még nagyobb bajok vannak az emlékmű szellemiségével. A hazugság – jelentette ki Balázs Péter – neurotikus tüneteket okoz. Nemcsak annak, aki hallgatja, hanem annak is, aki mondja.

Kevéssel négy óra előtt véget ért a demonstráció. A magyar és uniós zászlókat lengető Szabadság tériek a Parlamenthez indultak, hogy csatlakozzanak az Angela Merkel látogatása elé időzített tömegtüntetéshez.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.