galéria megtekintése

„Viktor, ne legyél kommunista!”– tüntettek a Kossuth téren

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 31. számában
jelent meg.


Boda András
Népszabadság

Az Országház előtt több ezer ember tiltakozott az Orbán-kabinet intézkedései ellen, egy nappal Angela Merkel német kancellár budapesti látogatása előtt.

Lehetett hinni a Facebookon tett ígéreteknek, jókora tömeg tüntetett vasárnap délután négy órától a Kossuth téren a kormány és intézkedései ellen. A közösségi hálón 14 ezren jelezték, hogy ott lesznek a Parlamentnél A tavasz jön – Orbán megy! címmel az „európai Magyarországért” meghirdetett demonstráción.

Fotó: Kurucz Árpád / Népszabadság

A tüntetők dühéről sokat elárul az is, hogy vasárnap tizenegy vidéki városban – Székesfehérváron, Nagykanizsán, Dunaújvárosban, Békéscsabán, Kecskeméten, Miskolcon, Győrben, Szegeden, Siófokon, Szolnokon, Debrecenben – is tüntettek civilek, és szervezői ígéreteknek megfelelően volt kormányellenes megmozdulás Amszterdamban, Bécsben, Helsinkiben, Londonban, New Yorkban, Berlinben is.

 

Az Angela Merkel német kancellár látogatása előtti napra időzített – az őszi–téli kormányellenes tüntetéshullámhoz tartozó – megmozdulást a Százezren az internetadó ellen és a 60 ezren a magánnyugdíjukért Facebook-csoport szervezte. És úgy harangozták be a tüntetést: „Elég volt! Elég Orbánék új adóiból és megszorításaiból! Elég az útdíjból. Elég volt az embereket elszegényítő politikából. Elég volt a demokrácia lebontásából.” A szervezők az időzítéssel azt üzenik, „Angela Merkel látogatása jó alkalom, hogy megmutassuk, Orbán Viktor nem egyenlő Magyarországgal.”

A tüntetésen felszólalt Hammer Ferenc médiakutató, rajta kívül pedig beszédet mondott Heller Ágnes filozófus, Kész Zoltán, a veszprémi időközi parlamentiképviselő-választás baloldal által támogatott jelöltje, Székely Sándor, a Szolidaritás elnöke és a két szervező, Vajda Zoltán, valamint Gulyás Balázs.

Percről percre a tüntetésről

18:00 Közvetítésünk itt véget ér. Köszönjük a figyelmüket és a türelmüket.

17:53 A hvg szerint Bokros Lajos is ott volt a tüntetésen. A végén nyugdíjas hölgyekkel kezdett el táncolni.

17:40 Húsz ember maradt a téren. A villamosok is elindultak már.

17:32 Kisebb szóváltás a Kossuth tér sarkán. Az árpádsávos tüntetők körében Budaházy éppen arról beszélt, hogy Európával nincs probléma, de Magyarország ne legyen az Európai Unió tagja, amikor ezt hallva a hazafele tartó tüntetők közül többen bekiabáltak: „Nácik, haza! Nácik, haza!” Az ezután rendőrsorfallal elválasztott szélsőjobboldaliak és a másik oldal között szópárbaj tört ki, de némi anyázáson kívül más nem történt.

17:25 A Facebookon jelzett 14 ezernél biztosan kevesebben voltak, de az Országgyűlés előtti területet – a volt parkoló területét – megtöltötték az emberek. Több ezren voltak.

Fotó: Kurucz Árpád / Népszabadság

17:21 Véget ér a demonstráció, az emberek békésen indulnak el a Kossuth térről.

17:17 A következő tüntetést Vajda és Gulyás meghívása szerint március 15-én tartják.

17:15 A beszéde alatt a tömegben felhangzik a közkeletű „Orbán, takarodj!” és a „Börtönbe!” is.

17:12 Vajda világossá teszi: „Mi nem akarjuk eltörölni az elmúlt 25 évet, mi az elmúlt 25 év hibáiból tanulva akarjuk megdönteni az Orbán-rendszert és új köztársaságot építeni.” Korábban Merkelt arra kérte, hogy lépjen fel a magyarországi pályázatok átláthatóságának a kikényszerítése, egy uniós pénzekkel kapcsolatos visszaéléseket vizsgáló EU-ügyészség megalapítása és az Emberi Jogok Európai Bíróságának a megerősítése érdekében.

17:04 A hvg tudósítója kiszúrta a tömegben Budaházy Gyögyöt, aki egy EU-zászlóval érkezett. A zászlóra a „nem” szót írta fel.

16:59 Vajda németül üdvözölte a közönséget, majd közölte, el kell oszlatni egy félreértést, nem Merkelnek vagy az EU-nak kell elzavarnia a „ránk telepedett” Orbán-kormányt. „Ez a mi felelősségünk.”

16:55 Gulyás a magánnyugdíjakat védő Facebook-csoport vezetőjét, Vajda Zoltánt így konferálta fel: Figyeljünk jól, mert nagy a baj, Selmeczi Gabriella után nemrégiben Varga Mihály is bejelentette, hogy megvédi a nyugdíjakat.

16:51 Hammer Ferenc azzal indít, hogy a magyar nemzet ugyanazt kívánja, mint a Hír TV, támogatást, állami hirdetéseket és baráti szabályozást. „És izgalmas meleg sztorikat egyenesen az ügyészségről” – fűzi hozzá. Amikor újra felteszi a kérdést, a tömeg egy része a Bëlga Nemzeti Hip-hopjával válaszol.

16:45 A normális Magyarország igényét megfogalmazó Heller után újra Gulyás lépett a színpadra. Szólt arról, hogy egy 0 százalékos fantompárt, a KDNP miatt vasárnap bezárnak a boltok, és a KDNP azt is megakadályozza, hogy népszavazást tartsanak az ügyben. „Viktor, ne legyél kommunista! Hadd döntsön a nép!” – tette hozzá.

16:42 Heller Ágnes beszédében sajtószabadságot és jogbiztonságot követelt, és azt, hogy minél előbb tegyenek meg mindent a szegénység felszámolásáért. „Nekünk Európához kell tartoznunk” – mondta. A tömeg ekkor skandálni kezdte: Európa! Európa!

16:34 Székely Sándor beszél. Orbán Viktort sürgősen el kell kergetni. Ugyanakkor felelevenítette: abban, hogy Orbán hatalomra kerülhetett, felelőssége van a balliberális oldalnak is, hiszen a Fidesz a hibáit kihasználva szerzett kétharmados többséget 2010-ben.

16:31 Demszky is ott van a tömegben.

16:24 Le fogom győzni a Fidesz jelöltjét – jelenti ki.

16:22 Kész kitért Merkelre is, jelezve, nem a német kancellártól kell várni a megoldást a magyar embereknek, mert csak ők dönthetnek az ország sorsáról.

16:21 Kész bírálta az ország korrupt vezetését. Szerinte már „csak a Vida Ildikók és a Polt Péterek” tartják össze a rendszert. Úgy vélte, hogy a veszprémi választás után egy „új, friss, bátor” Magyarország következik.

Fotó: Kurucz Árpád / Népszabadság

16: 18  Az ember, aki megtörheti a Fidesz kétharmadát – konferálta fel Gulyás a veszprémi időközi választás független színekben induló képviselőjelöltjét, Kész Zoltánt. A veszprémi politikus azzal kezdte: Van remény!

16:12 A szónokok közül Gulyás kezdett. És a közepébe vágva hosszasan bírálta a kormányt az autópálya-matricák ügye, a metrófelújítás elmaradása vagy éppen a Déli pályaudvar alagútjának a beomlása miatt. Szerinte a kabinetnek fontosabb volt a felcsúti kisvasút, mint a Déli pályaudvar.

16:06 A tömegben a szervezők kérésére nincsenek pártzászlók. Tudósítónk mindössze két, tenyérnyi méretű DK-s, illetve Szolidaritás-zászlót látott.

16:05 A tömegben ott a szokásos transzparensek sokasága, köztük néhány üdítő színfolttal. Az egyik németül kéri Merkelt, hogy ne egyezkedjen a maffiának titulált Orbán-kormánnyal – Angela, nicht mit der Maffia zu verhandeln! –, volt, aki egy uniós zászló csillaggyűrűjébe írta bele a Help szót, de eddig a legjobb: Ne csalj! Ne lopj! Ne hazudj! Mert a kormány nem tűri a konkurenciát.

16:01 Eközben a tér egyik sarkán a Földművelésügyi Minisztériumnál egy kordonnal elkerített területen magukat nemzeti érzelműeknek valló emberek tüntetnek az EU ellen. A 10-15 résztvevő közül többen áthúzott EU-zászlót tartanak a kezükben, de van náluk árpádsávos is. Feketében jöttek tüntetni.

15:59 Becsléseink szerint már most 1-2 ezren vannak a Kossuth téren, és folyamatosan érkeznek magyar és uniós zászlóval.

Levelet is írtak

Mint azt az egyik szervezőtől, Gulyás Balázstól megtudtuk, időközben – a napi politikai események miatt – bővült is a kiemelt témák köre, a tiltakozási listára felkerült az RTL-ügy is. „Orbánék az RTL Híradójának bedarálására készülnek, mert nem bírják, hogy egy híradó velük is kritikus. Mi kiállunk a szabad sajtóért” – fogalmaztak a szervezők.

Háromkor a háromszázadik

A vasárnapi Kossuth téri tüntetés előtt egy órával, délután háromtól „jubileumi összejövetelt” tartanak a Szabadság téren a megszállási emlékmű ellen tiltakozók. Hatvan-nyolcvan ember ment el, ma van ugyanis a tüntetésük háromszázadik napja: a megmozduláson várhatóan beszédet mond Balázs Péter volt EU-biztos, korábbi külügyminiszter. A tüntetők a rendezvény után csatlakoztak a Parlamentnél demonstrálókhoz.

A kancellár látogatásának napján, hétfőn is lesz tüntetés, igaz, kisebb, mint vasárnap: eddig 1300-an ígérték, hogy ott lesznek az operaházi januári demonstrációt szervező MostMi közösség, „Európához tartozunk” néven hirdetett megmozdulásán a Pollack Mihály téren fél négykor. Azért akkor, mert a hírek szerint hétfőn ebben az időben mond beszédet a Pollack Mihály téren lévő Andrássy Gyula Egyetemen Angela Merkel. Mivel a tüntetés szervezői – Lang András, Schilling Árpád, Takács Bori, Takács Flóra – kételkednek abban, meghallhatja-e szavukat a kancellár, biztosra mennek, és nyílt levelet fogalmaztak Merkelnek.

Ebben a levélben Orbán antidemokratikus intézkedéseit sorolják, bírálják, s végül azt írják: „Az ön pártcsaládjában sokan azzal nyugtatják magukat: Orbán politikája talán nem vonzó, de ő az, aki megmenti Magyarországot a szélsőjobb hatalomra kerülésétől. Ez nem igaz. Orbán a szélsőjobb szálláscsinálója Magyarországon.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.