Szabadság tér: azt a hatszázát!

Nagyon úgy néz ki, hogy a téli hideg idén sem riasztja el a demonstrálókat. A „botrányos, történelemhamisító emlékmű” elleni folyamatos tiltakozás hatszázadik napján, szombaton délután is lesz rendezvény a Szabadság téren.
Nem lehet elégszer elismételni: Orbán Viktor miniszterelnök megszegte a Szabadság téri sasos-arkangyalos szobor ügyében tett ígéretét.

A kormány eredetileg a német megszállás hetvenedik évfordulóján, tavaly március 19-én akarta átadni az emlékművet. Amikor a látványtervek nyilvánosságra kerültek, kitört a botrány – és ennek nem pusztán esztétikai okai voltak. Kiderült, hogy a szoborkompozíció Magyarországot áldozatként, Gábriel arkangyalként ábrázolja, a vészkorszak szörnyűségeiért minden felelősséget a birodalmi sassal jelképezett nácikra hárít.

A vitatott Szabadság téri emlékmű
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A hazai és külföldi tiltakozás hatására a kivitelezést elhalasztották. A parlamenti választás közeledtével a kormányfő közölte, hogy a vitatott emlékezetpolitikai kérdésekről – így a megszállási emlékműről – húsvét után egyeztet majd. A választás újabb fideszes kétharmadot hozott: a Szabadság téren szinte azonnal, jóval húsvét előtt elindult az építkezés.

Ezzel együtt a kordonbontással kísért demonstrációk is megkezdődtek. A tüntetőknek sikerült elérniük, hogy az emlékművet csak a módosított határidőt is jelentős túllépve (titokban, az éj leple alatt) állították fel, hivatalos szoboravató ünnepséget pedig egyáltalán nem tartottak.

Kordonbontás a Szabadság téren tavaly áprilisban
M. Schmidt János / Népszabadság/archív

Időközben módosult az elnevezés, a hivatalos verzió szerint a szobor a német megszállás áldozataira kíván emlékezni. Maga az emlékmű azonban nem változott, a szimbólumrendszer ugyanaz maradt. A jobboldalon is bírált beruházás több mint kétszázmillió forintba került: az összegben nem szerepelnek a rendőri biztosítás, valamint a tüntetők ellen indított bírósági perek költségei.

A kezdeti hónapokhoz képest kevésbé látványosan, kisebb részvétel és szerény sajtófigyelem mellett, de folyamatosan zajlanak a történelemhamisítás elleni rendezvények – beszélgetések, előadások, demonstrációk – a Szabadság téren. Hétköznaponként kora este két csoport, az Eleven Emlékmű és a Szabadságszínpad váltja egymást. A jelenlegi forgatókönyv szerint kedden és csütörtökön az előbbi, hétfőn, szerdán és pénteken az utóbbi szervez programokat.

Ezúttal kivételesen szombaton, november 28-án is lesz esemény: abból az alkalomból, hogy kereken hatszáz napja indult a folyamatos tiltakozás. A Szabadságszínpad délután négy órától kezdődő rendezvényére Bauer Tamás politikus, Garaczi László író és – többek között – Majtényi László, az Eötvös Károly Intézet elnöke is elfogadta a meghívást.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.