galéria megtekintése

Kordonbontás a Szabadság téren

45 komment

Munkatársainktól

Elkezdtek építkezni ott, ahol a kormánytervek szerint a német megszállás emlékművének kell állnia a budapesti Szabadság téren. Kora estére tüntetők érkeztek, hogy lebontsák az építkezést körülvevő kordont.

A mélygarázs díszburkolatát már eltávolították a födém megerősítése érdekében
A mélygarázs díszburkolatát már eltávolították a födém megerősítése érdekében
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Építőmunkások kerítették le a Szabadság tér déli oldalán lévő területet, ahova a megszállási emlékművet tervezik. Az első munkálatok a jelek szerint a szobor alatti parkoló megerősítésére szolgálnak - a födém máskülönben nem bírná el a több tíztonnás építményt a birodalmi sassal és Gábriel arkangyallal.

Megkérdeztük a helyszínen, miért nincs kint az építkezés célját jelölő tábla az előírásoknak megfelelően. Egy munkás azt mondta, a feliratot várhatóan szerdán viszik a helyszínre.

 
A felháborító leginkább az az arrogancia, hogy a "győzelem" után két nappal, az egész Európában megvetett emlékművét erőszakolja a "nagytestvér"

Kormányzati forrásból kedden késő délután megerősítették: a vitatott emlékmű építését kezdték meg a második fülkeforradalom után két nappal. A kabinet döntése értelmében május végéig kell felállítani a szobrot.

Az V. kerülettől azt a választ kaptuk kérdéseinkre, hogy a hatósági engedélyeket már korábban kiadták, így az építkezés mostani megkezdéséhez nincs kommentáruk.

Május 31-ig fel kell állítani

A Kormányzati Információs Központ arról tájékoztatta délután a Népszabadságot, hogy a Szabadság téren a német megszállás-emlékmű építése kezdődött meg. A KIK részéről a februári kormányhatározatra hivatkoztak.

Az ominózus határozattal módosították február 19-én a szilveszteri kormánydöntést, mégpedig úgy, hogy nem állítják fel a szoborkompozíciót március 19-én, a német megszállás 70. évfordulóján. Az akkori kormányülésen az is elhangzott, hogy április 6-i parlamenti választás előtt "megosztó lenne” a birodalmi sasos-Gábriel arkangyalos szoborkompozíció. A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat azonban kimondta, az emlékművet legkésőbb 2014. május 31-ig fel kell állítani. (Cs. I.)

A lekerített területen belülre kerültek azok a kövek, amelyeket zsidó hagyományoknak megfelelően a holtak tiszteletére vittek tiltakozók a térre március 23-án. Egy Facebookon szerveződő csoport akkor azt kérte, hogy áldozatok neveit írják rá a tüntetők a szobor helyén hagyott kövekre.

Munkatársunknak az egyik építőmunkás a mai napon azt mondta: a birtokon belülre kerülő köveket a tér másik részén fogják elhelyezni.

A Mazsihisz megdöbbenéssel fogadta a hírt. Heisler András telefonon kérdésünkre elmondta, semmilyen értesítést nem kaptak az építkezés kezdetéről.

Így néz ki a terv
Így néz ki a terv

A hírre a helyszínre érkezett Kerék-Bárczy Szabolcs és a DK tucatnyi aktivistája. A spontán tüntetők egy molinót feszítettek ki, amely szerint ott "történelemhamisítás, szellemi kútmérgezés" zajlik.

Civil és DK-s aktivisták 18:45-re flashmobot hirdettek a helyszínre. A spontán gyülekezés hírére megjelentek a rendőrök, és felszólították a transzparenst kifeszítő férfit, távolítsa el feliratát. A tiltakozó erre nem volt hajlandót, őt az egyenruhások igazoltatták.

Később a liberálisok zászlaját is látta a téren tudósítónk. Kikerültek papírlapra festett sárgacsillagok is, amelyeken az a felirat állt: "Made in Hungary, 1944".

Miért most?

Ha a kampány miatt halasztották el a vitatott emlékmű felállítását, miért kezdődött el mégis az építkezés az EP-kampány kezdetén? - kérdeztük kormányzati forrásunkat. Azt a választ kaptuk: a parlamenti választási kampánynak vége, abban a belpolitika jobban borzolja a kedélyeket. Azt is megtudtuk: ha kizárólag a kampányra lennének tekintettel, akkor még meg kellene várni az őszi önkormányzati választások lezajlását is. Addig viszont értelemszerűen nem lehet halasztani az emlékmű felállítását.

Volt viszont olyan jobboldali politikus, akinek az a véleménye: a szoborcsoport felállításával Orbán Viktor Budapesten a balliberális erők ellensúlyozására a Fidesz és a Jobbik közötti tartományból szeretne szavazatokat gyűjteni május 25-re, az EP-választásra. (Cs. I.)

- A felháborító leginkább az az arrogancia, hogy a "győzelem" után két nappal, az egész Európában megvetett emlékművét erőszakolja a "nagytestvér" - mondta a helyszínen Mécs Imre. - Semmi esélyt nem látok némi konszolidációra, ami egészséges győztesek esetén be szokott következni - tette hozzá a volt szabad demokrata, később szocialista képviselő.

A Magyar Liberális Párt szerint máris megszegte ígéretét a Fidesz azzal, hogy elkezdte a "német megszállási emlékmű" építését. Délután kiadott közleményükben felszólították a kormányt, hogy "azonnal állítsa le a munkálatokat, adjon magyarázatot, miért szegte meg ígéretét, miért nem egyeztet társadalmi partnereivel, miért akarja meghamisítani a magyar múltat saját és a szélsőjobb szavazók szájíze szerint".

A párt elfogadhatatlannak tartja, hogy "a zsidó szervezeteknek tett ígérete ellenére a kormány megkezdte a Szabadság térre tervezett, a magyar történelmet elhazudó, minden jóérzésű magyar polgárt sértő megszállási emlékmű építését".

Emlékeztettek: Orbán Viktor korábban a Mazsihisznek levélben azt írta, hogy az emlékműről húsvét után újra egyeztet a zsidó szervezetek képviselőivel. "Most ezt az ígéretet megszegve üzenni akar a józan magyaroknak: senkinek a véleménye nem számít, csak az van, amit a kormány akar" - zárul a közlemény.

Kora estére több száz tüntető érkezett a Szabadság térre, és megkezdték az építkezés helyszínét körülzáró kordon elbontását. Tudósítónk beszámolója szerint a rendőrök nem avatkoznak közbe, nem akadályozzák a kerítések eltávolítását.

Tüntetők bontják az építkezést elkerítő kordont
Tüntetők bontják az építkezést elkerítő kordont
M. Schmidt János / Népszabadság

A Szabadság téren beszédet mondott Kerék-Bárczy Szabolcs (DK), Horváth Csaba (MSZP), Mécs Imre (SZDSZ, MSZP), Popper Gábor (MLP) és Karácsony Gergely (Együtt-PM). Karácsony Gergely arról beszélt, hogy az emlékmű nem fog felépülni. Kérdésünkre, hogy ezt mire alapozza, úgy fogalmazott: "Ezt olvastam ki az emberek tekintetéből".

Kerék-Bárczy Szabolcs úgy fogalmazott: nem telt el még 48 óra a választások óta, és a Fidesz, a kormány, az V. kerületi önkormányzat olyat tett, amelyre nem kapott felhatalmazást. Az emlékmű összemossa az áldozatok és a tömeggyilkosok emlékét. Bár a Fidesz és a Jobbik formailag nem kötött koalíciót, ez az emlékmű szimbóluma a Fidesz és az új nácik szövetségének – mondta. Bejelentette: a kordont – mint borzalmas szimbólumot – a beszédek után le fogják bontani.

Horváth Csaba szimbolikus erőfitogtatásnak nevezte a „szégyenteljes náci emlékmű" létrehozásának szándékát. Szerinte a kormány a náci megszállás félelemkeltő emlékművét akarja felavatni Budapesten, amely a mostani választás után is a remény szigete maradt.

Mécs Imre szerint az a nép, amely nem képes feldolgozni múltját, tanulni hibáiból, nem méltó arra, hogy az európai népek családjába tartozzon.

Popper Gábor azért is embertelennek minősítette a kormány akcióját, mert a kordonnal elzárt területen kövek, fényképek, imakönyvek, személyes tárgyak emlékeztetnek a holokauszt áldozataira. A demonstráció alatt egyébként sokan magukhoz vették azokat az említett tárgyakat, amelyeket korábban maguk helyeztek el a téren.

A tiltakozás néhány résztvevője azt tervezte, hogy őrséget ad az emlékmű tervezett helyén, így akadályozva meg, hogy a kordont újra felhúzzák, illetve felépüljön a szobor. A kordon elbontása után Kerék-Bárczy Szabolcs bejelentette az "őrség" felállítását.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.