Sunyi uszítás a Barikád címlapján - plusz "miszisz" Morvai

Ébresztő Budapest! Ezt akarjátok? Ez a szöveg szerepel a Barikád hetilap címlapján Gellért püspök hátulról fotózott szobra mellett. A pogány magyarok áldozata menórát tart a kezében Budapest fölé.

A Gellért püspök kezébe adott hétágú gyertyatartóval a lapban lévő izraeli tematikákat óhajtják színezni, melyet így harangoznak be: izraeli térfoglalás a budapesti ingatlanpiacon. S itt nem feltétlenül tudatos a térfoglalás kifejezés használata, melyből azért a művelt olvasó hamar eljuthat a háború előtti és alatti náci propaganda élettér (lebensraum) kifejezéséig.

Pelle János, a hvg.hu publicistája a menórás Gellért kapcsán így fogalmaz: "Ilyesfajta ocsmány antiszemita uszítás utoljára a nyilas lapokban jelent meg. Talán Rajniss Ferenc, a Magyar Futár főszerkesztője vállalkozott volna egy ilyen címlap közlésére."

A Barikád főszerkesztője Pörzse Sándor, a Magyar Gárda egyik alapítója, a Jobbik vezető kampányarca. Akit "ellehetetlenítettek" az Echo TV-nél, aztán megütötte egy étteremben Szigetmonostor polgármesterét, s végül kikötött a hetilappá szervezett Jobbikos pártlapnál.

A menórás Gellért láttán arra lehet következtetni, hogy a Jobbik tovább szeretné radikalizálni a kampány idején a közbeszédet. S nem lehet kétségünk afelől, hogy Pörzse újságjában bármi megjelenhet Vona akarata ellenére.

A Jobbik nem megy a szomszédba antiszemita és rasszista hangulatokért. A Barikád valóban negyvenes éveket idéző lapszerkesztői trükkjei mellett "Miszisz" Morvai cigányokkal kapcsolatos felszólalással hívta fel magára a figyelmet az Európa Parlamentben. A (gyermekeiket iskolába nem járató) cigány szülők lányaikra hárítják át sok gyermekük gondozásának terheit, mondta Morvai, szerinte a legjobb az lenne, ha "megvonnák tőlük a családi pótlékot és a segélyeket".

A Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke szerint Morvai úgy viselkedik, mint a náci Németország fajbiológiai kutatóintézetének áltudósai.

Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke szerint - aki a stop.hu-nak nyilatkozott - Morvai általánosító, rasszista nézeteket képvisel, amely nem a létező problémák megoldására összpontosít, hanem a cigányellenes indulatok továbbszítását célozza. "Az EP-képviselő kultúrantropológusként adja elő magát, de jobban tenné, ha maradna a kaptafánál" - tette hozzá. Horváth Aladár szerint az iskolába nem járás nem fajspecifikus kérdés, hanem társadalmi, szociológiai probléma, amely a leszakadó társadalomrészhez tartozóknál gyakrabban fordul elő.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.