Össztűz az MTV-re

Csoportos létszámleépítés lesz a Magyar Televízióban és felszámolják a regionális stúdiókat. Már megindult a tiltakozás is. Az egész mögött politikai játszma állhat.

"Újabb válságkezelő lépésekről döntött a Magyar Televízió menedzsmentje, mert a parlament többsége minden fillér költségvetési céltámogatást elvont az egyébként is alulfinanszírozott közmédiumtól" - írja az MTV közleményében. Ez a lépés 9,5 milliárdos mínuszt jelent a az MTV költségvetésében. Jelezik: a mintegy 1650 munkatárs közül várhatóan 160-tól válnak meg, s erről Medveczky Balázs ügyvezető alelnök már írásban tájékoztatta az illetékes munkaügyi központokat.     

"A Magyar Televízió vezetői hamarosan megkezdik az egyeztető megbeszéléseket a csoportos létszámcsökkentés előkészítéséről az Üzemi Tanács képviselővel" - idézik Móriczné Zvornik Csilla humánerőforrás-igazgatót, aki szerint "a vállalati kiadásokat, köztük a személyi jellegű ráfordításokat a jóval kisebb költségvetési bevételhez kell igazítani".

A közlemény szerint az ügyvezető alelnök ezért írásban azt közölte a három reprezentatív tévés szakszervezet vezetőivel, hogy a kollektív szerződés részleges felmondására kényszerül a munkáltató; egyeztetést kezdeményeznek az érdekképviselettel. Ennek végeredménye az lehet, hogy bizonyos jövedelem felett megszűnnek az úgynevezett választható béren kívüli juttatások.

A megszorító intézkedések a megmaradó munkahelyek védelmét és az adásbiztonság megőrzését szolgálják - áll a közleményben.

Kirúgás kell a pénzhez?

Az Index szerint a tévé vezetői a múlt héten tárgyaltak a Miniszterelnöki Hivatal vezeőivel, sőt találkoztak Bajnai Gordon miniszterelnökkel is, aki felajánlotta, bizonyos változásokért cserébe a kormány valamikor 2-3 milliárd forintot utal az MTV-nek a költségvetés 57 milliárdos általános tartalékából. Ennek a támogatásnak az ára a szervezeti átépítés. Hivatkoznak a miniszterelnök NOL-on megjelent interjújára, amelyben Bajnai Gordon azt mondta: "ha a Magyar Televízió letesz egy hiteles üzleti-gazdálkodási tervet, és ahhoz illeszkedő, valóban a köz szolgálatát jelentő szakmai teljesítményt vállal, a kormány e tervhez megadja a támogatást. Ha ehhez a most rendelkezésre álló forrásnál több kell, megtaláljuk a megoldást".

Nem volt egyeztetés

Vitatja a létszámleépítés szabályos voltát az MTV üzemi tanácsának elnöke. Kapuvári Gábor elmondta: sem az ÜT-vel, sem a szakszervezetekkel nem egyeztettek a bejelentés előtt az ügyben.

A megyék tiltakoznak

A tizenkilenc magyarországi megyei önkormányzatot tömörítő Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének (MÖOSZ) határozottan tiltakozik a regionális szerkesztőségek tervezett megszüntetése ellen. Erről levelet írt Medveczky Balázsnak.

A helyi információkhoz való hozzájutás, illetve a helyi ügyekről történő aktuális híradás és a megyékben, régiókban történő eseményeket feldolgozó tudósítások a mai társadalomban elengedhetetlenül szükségesek az ott élő emberek számára - fogalmazott levelében Ódor Ferenc, a MÖOSZ elnöke.

Az MTV visszavág

Nagy felzúdulást okozott a köztévé bejelentése is, hogy nem közvetíti a 2010-es úszó EB-t. A rendezés jogának elnyerésének feltétele volt a közvetítés, az MTV kötelezettséget is vállalt. Most a 9,5 milliárdos támogatás megvonűása miatti megszorítással indokolják a garancia visszavonását.

Egyesek szerint ez a visszavágás Gyárfás Tamásnak, aki az úszószövetség elnöke. Sokan vannak ugyanis, akik úgy gondolják, hogy a köztévé támogatásának megvonása - az MTV 'kivéreztetése' - bosszú a Napkelte szerződésének felmondása miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.