Nem közvetíti az MTV az úszó Eb-t

Veszélybe került a 2010-es budapesti úszó Európa-bajnokság megrendezése, miután a Magyar Televízió visszavonta az esemény közvetítésére vonatkozó írásos garanciáját.

Medveczky Balázs, az MTV ügyvezető alelnöke levélben értesítette Gyárfás Tamást, a Magyar Úszó Szövetség elnökét arról, hogy a közmédium visszavonja korábbi írásos garanciáját, azaz mégsem közvetíti a 2010-es budapesti úszó Európa-bajnokságot. Amint arról lapunkban korábban beszámoltunk, Medveczky 2008 szeptember 22-én írta alá azt a dokumentumot, amelyben a köztelevízió garanciát vállal a sportesemény sugárzására. A sportági szövetség másképpen nem is pályázhatott volna, minthogy a kandidatúra szükséges feltétele az anyaghoz csatolt televíziós garancia.

Gyárfás Tamás érdeklődésünkre elmondta: az MTV minapi lépése nyomán kialakult helyzet példátlan a sportág történetében. „Lehetséges, hogy Magyarországon könnyedén lehet jogszerűtlen döntéseket hozni bárminemű következmény nélkül, de nemzetközi körökben nehezen tolerálják az ilyesmit, ennek súlyos ára van. Nemcsak a magyar úszósportot, egyáltalán a magyar sportot, hanem az országot is kellemetlen helyzetbe hozza az MTV ügyvezető alelnökének határozata, hiszen ezek után okkal vetődik fel a kérdés: mennyi a hitele a magyar kézfogásnak, vagy még inkább egy aláírt háromoldalú szerződésnek, egy felelős vezető által aláírt kötelezettségvállalásnak?"

A sportvezető emlékeztetett arra, hogy Medveczky maga jegyzi az ominózus dokumentumot, azaz nem egy „örökölt" garanciáról van szó.

Ha az MTV döntése végleges, akkor nemcsak jelentős erkölcsi, de súlyos anyagi kár is éri a magyar úszósportot. A szerződés szerint a MÚSZ-nak 400 ezer eurót kell fizetnie, emellett - ha a LEN igényt tart rá - köteles a helyébe lépő házigazda, azaz az Európa-bajnokság új rendezőjének teljes költségeit fedezni.
Mindenesetre Gyárfás egyelőre nem tájékoztatta a LEN vezérkarát a kialakult helyzetről, mert reményei szerint nem hiúsulhat meg a budapesti Európa-bajnokság.

„Olimpiáról álmodunk, labdarúgó Eb-t akartunk rendezni. Ki hiszi el nekünk ezek után a szándékaink komolyságát?" - tette fel a költői kérdést a sportvezető. Gyárfás levelet írt Varga Zoltánnak, a sportot is felügyelő önkormányzati miniszternek, valamint Schmitt Pálnak, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökének, hogy segítsenek az ügy megoldásában.

Amíg nem érkezik válasz, addig a sportági szövetség várakozó álláspontra helyezkedik.

Megkerestük az Önkormányzati Minisztériumot; a tárca illetékese arról tájékoztatta lapunkat, hogy nincs hivatalos kormányzati álláspont a 2010-es úszó Eb közvetítésének ügyében. Amit az önkormányzati tárca vállalt, azt pontosan teljesíti.

Ugyancsak érdeklődtünk a Magyar Televíziónál az ügy részletei felől. A közmédium sajtóirodája arról tájékoztatta lapunkat, hogy az MTV 2010-es Eb-t érintő határozata véglegesnek tekinthető, minthogy a jövő évi pénzügyi forrásaik nem teszik lehetővé az esemény közvetítését. A legtakarékosabb kalkulációk szerint is 350 millió forintba kerülne az MTV-nek az Eb sugárzása - tájékoztatta lapunkat a sajtóiroda.

Az MTV nemcsak a 2010-es budapesti Eb-t, de a decemberi, isztambuli rövid pályás kontinensviadalt sem közvetíti. Mindez azért érdekes, mert a Magyar Úszó Szövetség közleménye szerint a képet - a kontinens közszolgálati csatornáit tömörítő szervezet tagjaként - ingyen kapná a köztévé. Az MTV-nek pusztán műsoridőt kellene biztosítania, továbbá egy riportert, aki akár a budapesti stúdióból is kommentálhatná a futamokat. A köztévé sajtóirodája arról tájékoztatta a Népszabadságot: jogdíjat és vonalköltséget mindenképpen fizetnie kell a médiumnak, így a sportesemény közvetítésének költsége nettó hárommillió forint lenne. Az MTV jelenlegi helyzete nem teszi lehetővé, hogy olyan kötelezettséget vállaljon, amely nem szükséges az adásbiztonság és a hírszolgáltatás szempontjából - szól az indoklás.

Cseh László - 2006
Cseh László - 2006
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.