Megy az ideológiai nevelés az állami sportcsatornán

Jelentősen növelte az állami média össznézőszámát a két hete elindított M4 Sport. Korábban az öt közszolgálati csatorna – M1, M2, M3, Duna TV, Duna World – együttes közönségaránya a felnőtt lakosság (18 éven felüliek) körében átlagosan 15-16 százalék volt az egész napra, 17 százalék pedig a főműsoridőre vetítve.

Ehhez képest a július 18-án elindított M4-gyel már a múlt héten az egész napban 19, a főműsoridőben 20 százalék fölé emelkedett a hat csatorna együttes közönségaránya. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) az M1 hírcsatorna elindításához hasonlóan most is szakmailag megalapozatlan és megmosolyogtató milliós nézettségről beszél, de tényszerűen is jók a számok.

A kiemelt büdzséből futja a világszínvonalú stúdióra is
A kiemelt büdzséből futja a világszínvonalú stúdióra is
Marjai János / MTI

Az első hétvégén az M4 lett a hatodik legnézettebb csatorna 3,2 százalékos közönségaránnyal, vasárnap délután a magyar futballbajnokság két mérkőzésének közvetítése 263 ezres nézettséget produkált. Az elmúlt héten a két hazai érdekeltségű nemzetközi labdarúgó-mérkőzést, a Videoton–TNS Bajnokok Ligája-selejtezőjét és a Zeljeznicar–FTC Európa-liga-selejtezőjét is több mint 200 ezren nézték. A vizes világbajnokság élő közvetítéseire is sokan kapcsoltak, a Forma–1-es Magyar Nagydíj időmérő edzésére 447 ezren, a vasárnapi futamra pedig 962 ezren voltak kíváncsiak. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a délelőtti és a kora délutáni összeállításokat, ismétléseket néhány tízezren nézik, pont úgy, mint a tematikus csatornák többségét.

Az már az első napok nézettségi adataiból kiderült, hogy az M4 Sport komoly konkurenciája a többi magyar sportcsatornának. Ez azonban főként annak köszönhető, hogy a pénz nem számít. Az M4 idei kerete 5,4 milliárd forint, ami éves szinten csaknem 10 milliárdos büdzsét jelent az MTVA évi 80 milliárdos költségvetéséből. Ez a 10 milliárd nagyságrendekkel több, mint amit a Sport TV, a Digi vagy az Euro sport elkölthet.

Az MTVA milliárdokat fizet a legrangosabb és legtöbb nézőt vonzó sportesemények közvetítési jogainak megszerzéséért, az elmúlt hónapokban pedig több neves sportriportert szerződtetett kiemelt fizetéssel. Az MTVA-nál vannak a Forma–1 autóverseny jogai, az állami média közvetíti 2016-ban a labdarúgó-Európa-bajnokság mérkőzéseit. Ugyan az MTVA és a Sport TV-t (Sport1, Sport2, SportM) működtető cég 2012-ben közösen vásárolta meg évi 3,54 milliárd forintért a Magyar Labdarúgó-szövetség által szervezett mérkőzések közvetítési és sugárzási jogait, az idei bajnokságot már csak az állami média adja, s nem hozták nyilvánosságra, hogy a Sport TV miért mondott le a jogokról. Ugyanez a konzorcium szerezte meg a Bajnokok Ligája következő három szezonjának közvetítési jogát, a szerződés szerint a döntő kizárólag az M4-en lesz látható. Az állami média 4,3 milliárd forintot fizet a Bajnokok Ligája 2015–2018-as közvetítési jogáért.

Az eddigi adatok azt mutatják, hogy az M4 Sport megjelenése minimálisan csökkentette a Duna TV egész napos és főműsoridős nézettségét. Az esti Duna Híradóra továbbra is hozzávetőlegesen 120-130 ezer néző kíváncsi, és ha ehhez még hozzáadjuk az M1 félnyolcas fő Híradójának szintén 120-130 ezres átlagos nézettségét, az is alatta marad az M1 félnyolcas Híradójának korábbi, jóval 300 ezer fölötti nézőszámainak.

Nem marad el az ideológiai nevelés az M4-en sem: a sportcsatornára is beszerkesztik az M1 politikai hírblokkjait.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.