Bajban a nyíregyházi Fidesz: már a rendőrség is nyomoz

Egy nyíregyházi-sóstói beruházás ügyében először az adóhatóság kezdett nyomozni költségvetési csalás gyanújával, de az eljárásba most beszállt a rendőrség is. Mivel személyes adattal való visszaélés és más bűncselekmény gyanúja is fennáll, ez már nem a NAV-ra, hanem a rendőrségre tartozik. 
Már nem csak az adóhatóság, hanem a rendőrség is nyomozást folytat a nyíregyházi Sóstó-gyógyfürdőn megvalósított, mintegy 2 milliárd forintos fejlesztés ügyében - értesült tudósítónk. A gyógyfürdő fejlesztése 2010-ben kezdődött az önkormányzat idegenforgalmi koncepciója alapján, amely szerint korszerűsítették és bővítették a parkfürdőt és az élményfürdőt, fölújították az ipari műemléknek számító víztornyot, végül a fürdőházat.
 
Mint korábbban Szilágyi László ügyészségi sajtószóvivő tájékoztatása alapján beszámoltunk róla: egy magánszemély által tett feljelentés, és az ahhoz csatolt okiratok alapján a Nyíregyházi Járási Ügyészség 2015. szeptember 22-én költségvetési csalás vétségének gyanúja miatt rendelt el nyomozást, amelyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatósága folytat le. 
 
Az ügyben azóta érdemi fejlemény történt: Szilágyi László szóvivő mai közlése szerint a nyomozás során a nyomozó hatóság megállapította, hogy a költségvetési csaláson kívül személyes adattal való visszaélés vétsége és más bűncselekmény gyanúja is fennáll. Ez utóbbi bűncselekmények nyomozására a NAV-nak nincs hatásköre, erre tekintettel a nyomozó hatóság 2015. október 20. napján a bűnügyet ezen hatáskörébe nem tartozó bűncselekmények tekintetében elkülönítette, és áttette a Nyíregyházi Rendőrkapitánysághoz.
 
A sajtószóvivő hozzátetette: a nyomozás határideje mindkét ügyben továbbra is 2015. november 22. napja, ez indokolt esetben meghosszabbítható. Gyanúsítotti kihallgatás egyik ügyben sem történt..  
 
Az ügyet az Átlátszó.hu oknyomozó portál robbantotta ki, amely azt írta, hogy háromszoros áron elszámolt anyagbeszerzés, engedély nélküli építkezés és tömeges feketefoglalkoztatás jellemzi Nyíregyházán a Sóstó-Gyógyfürdő-projektet. A portál megjegyezte, hogy a város vezetése körül kialakult holdudvar nem tud olyan szabálytalanságot elkövetni, amelynek bármi következménye lenne, így a szóban forgó beruházás tervezésében, kivitelezésében és ellenőrzésében is kulcsszerepet játszik az a tulajdonosi kör, amely a fideszes Kovács Ferenc 2010-es polgármesterré választása óta került nyerő pozícióba a szabolcsi megyeszékhelyen.
 
Az ügy hatalmas politikai hullámokat vert a szabolcsi megyeszékhelyen. Az Együtt Lázár Jánoshoz, a Miniszterelnökséget vezető tárcavezetőhöz és az európai csalásellenes hivatalhoz (OLAF) fordult, mert az ellenzéki párt szerint ha a portál értesülései igazak, akkor ez esetben sokmilliós lopás történhetett.
 
A városvezetés azonban azt állítja, hogy a beruházás során nem történt semmi törvénytelen, sőt a fideszesek egyszerű zavarkeltéssel vádolják az ügyben megszólaló ellenzéki képviselőket. Ebben partner a helyi média egy része is, egyes médiumok ugyanis úgy számoltak be az ügyről, hogy a nyomozás tényét és az ellenzéki képviselők véleményét elhallgatták. Így abszurd módon csak a polgármester cáfolatát idézték, magát az ügy lényegét és az elhangzott vádakat nem. 
Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.