Nyíregyháza Orbánnak már ciki?

Háromszoros áron elszámolt anyagbeszerzés, engedély nélküli építkezés és tömeges feketefoglalkoztatás jellemzi Nyíregyházán a Sóstó-Gyógyfürdő-projektet az Átlátszó.hu szerint. Az Együtt vizsgálatot követel és felelősöket kutat. A miniszterelnök az előzetes tervekkel ellentétben ma nem utazott Nyíregyházára.

Lázár Jánoshoz, a Miniszterelnökséget vezető tárcavezetőhöz és az európai csalásellenes hivatalhoz (OLAF) fordul az Együtt annak nyomán, hogy az Átlátszó.hu leleplező cikket közölt a nyíregyházi Sóstón folyó, az Európai Unió által is támogatott, kétmilliárd forintos beruházásról – hangzott el Juhász Péternek, az Együtt alelnökének, s Lövei Csabának, a párt nyíregyházi önkormányzati képviselőjének közös, keddi sajtótájékoztatóján.

Az ügy előzménye, hogy az oknyomozó portál szerint háromszoros áron elszámolt anyagbeszerzés, engedély nélküli építkezés és tömeges feketefoglalkoztatás jellemzi Nyíregyházán a Sóstó-Gyógyfürdő-projektet. A portál megjegyzi, hogy a város vezetése körül kialakult holdudvar nem tud olyan szabálytalanságot elkövetni, amelynek bármi következménye lenne, így a szóban forgó beruházás tervezésében, kivitelezésében és ellenőrzésében is kulcsszerepet játszik az a tulajdonosi kör, amely a fideszes Kovács Ferenc 2010-es polgármesterré választása óta került nyerő pozícióba a szabolcsi megyeszékhelyen.

A gyógyfürdő fejlesztése 2010-ben kezdődött az önkormányzat idegenforgalmi koncepciója alapján, amely szerint korszerűsítették és bővítették a parkfürdőt és az élményfürdőt, fölújították az ipari műemléknek számító víztornyot, végül a fürdőházat.

Lövei Csaba a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a városvezetésnek a portál cikke miatt kötelessége belső vizsgálatot indítania, vagy eljárást kezdeményeznie a nyomozó hatóságoknál. Hozzátette: az ügy olyan jellegű állításokat is tartalmat, amelyek alapján az ügyészségnek és a rendőrségnek hivatalból is föl kellene lépnie annak kiderítésére, hogy a cikkben foglalt, gyanús eseteket tisztázni lehessen.

Lövei Csaba azt mondta: reméli, hogy Kovács Ferenc az október 29-i közgyűlésig konkrét lépéseket tesz a történtek miatt, de ha nem, a közgyűlésen az Együtt föl fogja vetni a témát, valamint a városvezetés felelősségét a kivizsgálásban.

Juhász Péter a sajtótájékoztatón utalt arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök az előzetes tervekkel szemben kedden mégsem látogatott el Nyíregyházára, s ezzel kapcsolatban az ellenzéki politikus kifejezte abbéli vélekedését, hogy már a kormányfőnek is kínos lenne Kovács Ferenccel együtt mutatkoznia.

Az alelnök úgy fogalmazott: miután Lázár János már bevallotta, hogy az állami földek esetében a fideszes menedzsment lopott, itt az ideje, hogy beismerje: több önkormányzat esetében is ez a helyzet. Mint mondta, a Miniszterelnökséget vezető miniszternek ellenőrzést kellene indítania a sóstói ügyben, hiszen a beruházás uniós pénzekből valósul meg, és az uniós források felügyelete éppen Lázár tárcája alá tartozik. Hozzátette: a párt az uniós csalásellenes hivatalnál is vizsgálatot kezdeményez, mert ha hitelt lehet adni a portál cikkének, akkor ebben az esetben sokmilliós lopás történhetett, így az uniós polgároknak joguk van megtudni, hogy kik és hogyan éltek vissza az adóforintjaikkal.

Kértünk reagálást a városvezetéstől és a megyei ügyészségtől, amint megérkeznek a válaszok, közöljük.

Az ügyről Podlovics Roland, a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt.  vezérigazgatója lapunknak eljuttatott közleményében azt írta: "a Sóstó-projekttel kapcsolatban az elmúlt két napban tartott politikai felhangú sajtótájékoztatókon elhangzottakkal kapcsolatosan, sajnálatosnak tartom, hogy műszaki-szakmai kérdésekben jelennek meg politikusi nyilatkozatok". Szerinte Hunyadi János (DK) és Lövei Csaba (Együtt) képviselők "teljesen megalapozatlan, rosszindulatú, csúsztatásokat és téves következtetéseket tartalmazó internetes írásra alapozva tartottak sajtótájékoztatót egy projektelemet érintően".

Podlovics szerint a "ténykérdés az, hogy a projekt még nem fejeződött be, szaknyelven szólva a műszaki átadás-átvételi eljárás még nem zárult le, így értelemszerűen teljesítés-igazolás sem került kiállítása, a vállalkozó számlát nem nyújtott be az önkormányzat felé". Hozzátette: "a projekt jelenlegi szakaszában a műszaki átadás-átvétel zajlik, ennek az eljárásnak épp az a célja, hogy a kivitelezés esetleges hibáit feltárja, javaslatot tegyen a javításra, vagy a kivitelezett műszaki tartalom esetleges pótlására, módosítására".

A vezérigazgató úgy véli: "tehát most épp az történik, hogy a műszaki ellenőr teszi a dolgát és ellenőriz, majd a feltárt hibák, hiányosságok megoldására javaslatot tesz, mindezek után a kivitelezőn a sor az esetleges pótlásra, javításra". Közleménmye azzal zárul, hogy "valamennyi érdeklődő képviselőt szívesen tájékoztatom a valós tényekről, bemutatom a projekt valamennyi elkészült elemét, amennyiben nyilatkozattételeik előtt ezek megismerésére igényt tartanak".

Az ügyészség válasza

2015. szeptember 16. napján egy magánszemély tett feljelentést az ügyészségen, melyben a kérdésében szereplő beruházással kapcsolatos, általa vélelmezett törvénysértéseket fogalmazta meg. A feljelentés és az ahhoz csatolt okiratok alapján a Nyíregyházi Járási Ügyészség 2015. szeptember 22. napján költségvetési csalás vétségének gyanúja miatt nyomozást rendelt el. A nyomozást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatósága folytatja. A nyomozás jelenlegi határideje 2015. november 22. napja, mely határidő szükség esetén meghosszabbítható. Gyanúsítotti kihallgatás az ügyben még nem történt.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.