Soron kívüli ellátással jutalmazhatják az egészségtudatosságot

Javítani szeretne a kormányzat a szűrővizsgálatokon való részvételi hajlandóságon – jelentette be parlamenti meghallgatásán Zombor Gábor egészségügyi államtitkár. Az egészségtudatosság soron kívüli ellátást ér.
Ezt azonban csak pozitív ösztönzéssel tartja megvalósíthatónak. Céljuk, hogy egészségtudatosabb magatartásra ösztönözzék az embereket. Elképzelhető, hogy azok az emberek, akik hajlandók egészségesebben élni, odafigyelni az étkezésükre, testsúlyukra és eljárnak a szűrővizsgálatokra is, soron kívüliséget kaphatnának az egészségügyi intézményekben, ha mégis megbetegednek. Az államtitkár elmondta, a népegészségügyi program sikere érdekében mintegy 100 helyen fogadják majd a szűrővizsgálaton „fennakadt" kezelésre szoruló betegeket.

Képviselői kérdésekre válaszolva Zombor elmondta, a gyógyszer-kiskereskedelem szabályozása nem változik. A nagykereskedelemmel kapcsolatban vannak terveik. Döntés még nincs, ezért erről nem is mondana többet. A Népszabadság hétfői lapszámában írt arról, hogy állami monopóliummá válhat a gyógyszer-nagykereskedelem, a lehetőséget megvalósító javaslat legalábbis a parlament előtt van egészségügyi salátatörvényben. A jogszabály az úgynevezett „Létfontosságú rendszerek és létesítmények" közé sorolja a gyógyszer-nagykereskedelmet. Ezzel ez az iparág bekerül az állam által fokozottan védendő szolgáltatások közé, melyeket az állam saját monopóliumként kezelhet. Ezt a jogosítványát pedig kiadhatja koncesszióba, azaz a gyártók és a kórházak között egyetlen nagykereskedő szállíthat a mostani három helyett.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a jövőben ritkítanák a rokkantak felülvizsgálatát. Most ugyanis sok-sok milliárdba kerül az egészségügynek a vizsgálatok elvégzése.

A központi régió lepusztult kórházainak feljavításához használhatják a legutóbbi dohányadó mintegy 13 milliárdját. Az említett összegen kívül, a kormányzati módosításokkal még néhány milliárd forint javíthatja az ágazat jövő évi pozíciót. A politikus ezúttal is jelezte: a ciklusban főként a népegészségügyi mutatók korrigálására, így az egészségben eltöltött évek meghosszabbíthatóságára és az élettartam növelésére koncentrálnak. A három legnagyobb problémát jelentő területen: a szív- érrendszeri, a daganatos és a pszichés megbetegedések túlélési mutatóit javítanák elsősorban a kormányzati programokkal.

A cél érdekében zajlik majd az alapellátás átalakítása, amelynek részeként anyagilag és szakmailag is arra ösztönöznék a háziorvosokat, hogy a „postázás", a betegek továbbküldése helyett minél többeket helyben gyógyítsanak meg.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.