Soroksári temetőügy: a kerület vitatja az ombudsmani elmarasztalást

A soroksári önkormányzat megalapozatlannak és ellentmondásosnak tartja a kisebbségi ombudsman vizsgálatát, amely szerint a kerületi egykori sváb temetőket kegyeletsértően számolták fel. Kállai Ernő szerint lehet vitatkozni, de érdemes volna megvárni az általa kezdeményezett a főjegyzői és ügyészségi vizsgálat végét.

A kisebbségi ombudsman a vizsgálatok eredményét várja a soroksári sváb temető ügyében, hogy érdemben válaszolhasson a soroksári önkormányzatnak, amely megalapozatlannak, ellentmondásosnak tartja a kerület sváb temetőjének kiürítéséről végzett ombudsmani vizsgálat megállapítását, ezért arra kérték, hogy vizsgálja felül korábbi megállapítását.

Az ombudsmani vizsgálat elkészült, annak tartalma nyilvános. Lehet vitatni, de várjuk meg a főjegyzői és az ügyészségi vizsgálat eredményét - mondta az önkormányzat levelére az MTI-nek reagálva Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa pénteken.

Az év elején végzett ombudsmani vizsgálat szerint a soroksári egykori sváb temető kiürítése kegyeletsértő módon történt, ezért hatósági eljárást kezdeményezett az ombudsman, és arra kérte a feladatot végző céget és a városvezetést, kérjen bocsánatot a német közösségtől.

A soroksári képviselőtestület csütörtöki rendkívüli közgyűlésén a cég vezetője tételesen cáfolta az ombudsmani megállapításokat és a megjelent 14 képviselő két fideszes ellenszavazata mellett úgy döntött: arra kérik Kállai Ernőt, a szakértői jelentésük figyelembevételével, vizsgálja felül korábbi megállapításait.

Az ombudsman emlékeztetett: az év elején végzett, és március végén sajtótájékoztatón ismertetett, a kerület német kisebbségének panaszára indított vizsgálat eredménye alapján arra kérte a fővárosi főjegyzőt, vizsgálja meg, hogy az exhumálás és a hamvak szétszórása jogszerűen történt-e, a kiürítést végző cég beszerezte-e a szükséges engedélyeket, valamint fogaljon állást, jogi értelemben kiürítettnek tekinthető-e a sírkert.

Hozzátette: az ÁNTSZ-től arra vár választ, hogy a hamvak szétszórásakor, a jogszabályi előírás szerint, a szervezet szakemberei jelen voltak-e, valamint indítsanak vizsgálatot a temetkezési jogszabályok megsértése miatt, ugyanis a vizsgálat megállapítása szerint szakszerűtlenül, kegyeletsértően ürítették ki a 7200 négyzetméteres területű déli temetőt és az északi, Szentlőrinci úti temetőt, a amelyhez 27 ezer négyzetméternyi terület tartozik.

Kállai Ernő a megállapításai alapján arra kérte a fővárosi főügyészt, polgári és büntetőjogi szempontból is indítson vizsgálatot az önkormányzati szerződés megkötése és a munkabér kifizetése miatt, ugyanis önkormányzat annak ellenére kifizette a cégnek a bruttó 53 millió 964 ezer forint munkadíjat, hogy a feladatot nem végezte el.

Megjegyezte, a közbeszerzési pályázaton éppen az a cég nyert, amely korábban meg akarta vásárolni a területet, de a szerződést az ügyészség megsemmisíttette. A sírkertekben főleg azoknak a sváboknak a hozzátartozói nyugodtak, akiket a II. világháború után Németországba telepítettek. Így nem volt, aki gondozza a sírokat.

Schubert István, a kiürítési munkát közbeszerzési pályázaton elnyert Deponátor Kft. ügyvezetője a képviselő-testület tagjai előtt csütörtökön kijelentette: cége a jogszabályokat maximálisan betartva, szakmai tapasztalataik alapján a legjobb tudása szerint végezte a kiürítést, míg Napholcz József, a soroksári önkormányzat közbeszerzési és beruházási osztályvezetője azt mondta: a pályázat kiírása, a munkabér kifizetése és a sírkert kiürítése törvényes volt, és nem az önkormányzatnak, hanem az ombudsmannak és az alaptalanul feljelentőnek kell bocsánatot kérnie az érintett sváboktól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.