Sokkolták a szociális szakmát

Balog Zoltánnak ismét sikerült sokkolnia a szociális szakma egy részét. Vasárnap a Lánchíd Rádiónak adott interjújában az újrázásra bizalmat kapott emberi erőforrások minisztere arról beszélt, hogy „a szociálpolitikának különbséget kell tennie a problémás családok és terheket hordani képesek között”. Ezért az új kormányban két külön államtitkárság foglalkozik majd a rászorulókkal és azokkal, akik „a vállukon viszik Magyarországot”.

Az új struktúrában „a szociális és felzárkózásügyi államtitkárság gondoskodik az önhibájukon kívül vagy önhibájukból rászorulókról, köztük a fogyatékkal élőkről, a gyermekvédelmet igénylő gyerekekről és a cigányokról”. A család- és ifjúságügyi államtitkárság pedig a „teherhordozókat” segíti, valamint a jövő teherhordóit, azaz az ifjúságot.

Balog a tegnapi sajtótájékoztatón osztrák és német modellre hivatkozott, amikor azt indokolta, miért így választotta szét a két államtitkárságot. Ferge Zsuzsa szociológus megkeresésünkre azt mondja, hogy a szociális minimum felvetése nélkül beszélni sem lehet Magyarországon a szegénység enyhítéséről. Márpedig a szociális minimum nem független a többi eszköztől, például az adópolitikától, ami érinti a „teherbírókat” is. Ráadásul teherbírónak számíthat sok minimálbéren foglalkoztatott is – számukra ugyancsak garantálni kellene a szociális minimumot.

Ferge Zsuzsa szerint az, hogy nem intézményeket vagy feladatokat, hanem embereket és családokat választunk szét e két államtitkárság kritériumai alapján, világossá teszi, hogy nincs és nem is lesz átmenet az egyikből a másikba. – Megváltoztathatatlanná teszi azt, hogy az, aki a rászoruló kategóriában van, ott is marad. Nem is lehet így társadalmi mobilitásról beszélni – mondja.

Lakner Zoltán Teknős Miklós / Népszabadság

Lakner Zoltán politikai elemző, szociálpolitikus szerint tipikus formája a kormányzati kommunikációnak, hogy egy új struktúra létrehozásánál európai példákra hivatkozik. – Csakhogy ez egy magyarországi történet, amelyben a homlokzatra ugyan kiírták a nemzeti összetartozást, de a szociálpolitikában ennek ellenkezője folyik, az intézményrendszerrel és a jogszabályokkal tovább darabolják a társadalmat – fogalmaz. Lakner szerint most van egy gyenge középosztály, egy lecsúszó alsó közép, amelynek frusztrációira tüntetőleg épülnek rá a szegények megregulázását célzó intézkedések. Az, hogy a rászoruló családok ügyét szétválasztják a teherbírókétól, mutatja, hogy a kormány a széttagoltság fenntartásán dolgozik majd: „A szegmentáló politikát akarják folytatni”.

A szakember újdonságként értelmezi viszont, hogy a szegényeket stigmatizáló politikát már az államtitkárság megnevezésével is sikerül megvalósítani. – Már a legfelsőbb irányítási szinten is ez köszön vissza. A szociális ügyek és a társadalmi felzárkózás államtitkárságát vezető Czibere Károlynak nehéz dolga lesz – fűzi hozzá, utalva arra, hogy ha több forrást szeretne nyerni terveihez, akkor komoly küzdelmek várnak rá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.