galéria megtekintése

Klinghammer elbukott

Balog Zoltán egyetlen kivétellel bemutatta az Emmi új államtitkárait.

– Négy éve alakult meg a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, két éve változott meg a neve Emberi Erőforrás Minisztériumává. A csúcstárca létrehozása valamiféle kísérlet arra, hogy együtt láthassuk azokat a területeket, amelyek Magyarország polgárainak jólétét szolgálják. Sikerült a kísérlet – így kezdte Balog Zoltán tárcavezető azt a sajtótájékoztatót, ahol bemutatta a gigaminisztérium államtitkárait.

A miniszter hangsúlyozta, a kormány politikájának középpontjában a család és a középosztály megerősítése, az alsóközép osztály felemelése áll. Hogy mennyire kell komolyan venni az alsóközéposztály felemelésének célját, ahhoz visszaidézzük Orbán Viktor miniszterelnök szavait, aki 2012 februárjában ugyanezt mondta a Parlamentben. Azóta minden nemzetközi felmérés azt mutatja, hogy drámai mértékben nő a szegénység.

Balog hangsúlyozta, hogy az Emmi sajátossága a társadalmi partnerekkel való egyeztetés – e ponton a tájékoztató néhány résztvevője elmosolyodott – kiváltképp a felzárkóztatás területén.

 

– Ennek a tárcának fontos a kereszténydemokrata értékrend, ezért külön örülök a KDNP-s államtitkároknak – szögezte le.

Csoportkép miniszterrel és államtitikárokkal Teknős Miklós / Népszabadság

Balog Zoltán helyettese Rétvári Bence lesz. – Azt várjuk tőle, hogy minden területre legyen rálátása, és segítse elő a horizontális egyeztetéseket – fogalmazott a miniszter, aki Lengyel Györgyi közigazgatási államtitkárral folytatta, aki az előző négy évben is ellátta ezt a feladatot. Az ő munkája, hogy költséghatékonyan működtesse az Emmi nagy rendszereit. Olyan szakembert lát benne a miniszter, aki „a jó gazda gondosságával jár el", „értik a közigazgatás nyelvét".

Ide tartozik, hogy Lengyel Györgyi volt az, aki 2013 novemberében levelet küldött a felsőoktatási intézmények vezetőinek, amelyben – csütörtöki keltezéssel és pénteki határidővel – közölte, hogy zárolást rendel el számos intézményben a saját bevétel terhére, ami elvileg nem elvonható. Egy olyan határozatra hivatkozott a közigazgatási államtitkár, amelyet a túlzott deficiteljárás miatt hozott a kormány, amely lényegét tekintve már értelmét vesztette novemberre, lévén, kikerült az ország az eljárás alól.

Hoffmann Rózsát a köznevelési államtitkári poszton Czunyiné Bertalan Judit váltja, akitől a szervezetrendszer korrekcióit várja el a miniszter. Fő feladata lesz még a minőségi tankönyvellátás biztosítása, továbbá az, hogy bábáskodjon a Nemzeti Pedagógus Kar létrehozásában.

Balog Zoltán a felsőoktatási államtitkárt nem említette meg név szerint, de egyértelmű, hogy Palkovics Lászlóról van szó. A tanszékvezető egyetemi tanár, a Kecskeméti Főiskola korábbi stratégiai rektorhelyettese felkérést kapott, hogy Klinghammer Istvántól vegye át a feladatokat. Balog azt mondta, olyan vezetőre van szüksége a területnek, aki a felsőoktatás mellett a gazdaság világát is ismeri. A tárcavezető hozzátette, egy sikeres műszaki cég vezetéséből kéri őt „kölcsön" a miniszterelnök. Ez a sikeres vállalat a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft., ahol Palkovics fejlesztési igazgató. A leendő államtitkár szakértelmét, innovációs készségét egyetemi körökben is elismerik. Balog Zoltán egy „fenntartható és szolidáris" egészségügy működtetésére kérte fel Zombor Gábort, Kecskemét volt polgármesterét.

Ezután rátért az egyik legnagyobb strukturális változás ismertetésére. A szociális ügyek és a társadalmi felzárkózás összeolvad egy államtitkárságba, amelyet Czibere Károly, a Református Szeretetszolgálat vezetője vezet majd. Ez az államtitkárság felel majd azokért a családokért, amelyek az állam segítségére szorulnak, és ahogy Balog fogalmazott, idetartozik majd „roma honfitársaink nagy része". Balog azt is elvárja Cziberétől, hogy a munkaalapú társadalom érdekében alakítsa át a segélyrendszert. Létrehoztak ugyanakkor egy külön államtitkárságot – Balog szerint német és osztrák modellt követve –, amely a teherbírásra képes családok, illetve ezek gyermekeinek ügyeiért felel.

A családügy a kormány politikájának zászlóshajója, és ezt Balog volt kabinetfőnöke, Veresné Novák Katalin vezeti majd. Feladata lesz a népességcsökkentés megállítása.

– Nincsen erős nemzet erős családok nélkül – tette hozzá Balog Zoltán, megemlítve azt is, hogy Novák háromgyerekes családanya.

Azon, hogy „sportnemzetből" „sportoló nemzet" legyen az ország, a korábbi sportért felelős államtitkár, Simicskó István dolgozik majd. A miniszter arra kéri beosztottját, „legyen a sportoló nemzet szövetségi kapitánya".

A csapat Teknős Miklós / Népszabadság

E ponton Balog Zoltán felidézte, hogy az elmúlt négy évben százezerrel nőtt az igazolt sportolók száma. Más számokat, kutatásokon alapuló adatokat sem a tárcák elmúlt négy évéről, sem a jövőbeni célokkal összefüggésben nem hallottunk.

Lesz egy másik új államtitkárság is, ahová az uniós fejlesztések ügye kerül. A castingolás során még nem sikerült ennek vezetőjét megtalálni, addig a feladatokat Köpeczi-Bócz Tamás helyettes államtitkár látja el.

És akkor egy új ember: Hoppál Péter Fidesz-szóvivőt hosszú ideig a köznevelésért felelős államtitkári pozícióra legesélyesebb jelöltek között emlegették. De végül is olyan mindegy, hogy köznevelés vagy kultúra, úgy alakult, hogy végül ez utóbbit kapta. Bemutatásakor, mintegy szakmai alkalmasságát alátámasztandó, Balog emlékeztette a hallgatóságot, hogy Hoppál karnagy, így harmóniát tud teremteni egy olyan területen, ahol a „kakofónia jellemző".

Végül Soltész Miklós egyházügyekért felelős államtitkár lett, ő korábban a szociális és családügyi államtitkárságot vezette, gyakorlatilag láthatatlanul.

Az új kinevezettek terveiből sok minden nem derült ki, a legtöbbjük köszönetet mondott Balog Zoltánnak. A legjellemzőbb mondatok ezek voltak: „a társadalom egyensúlyát az erős középosztály adja", „ha a családokat erősítjük, azzal a magyarság hosszú távú fennmaradását erősítjük", „cél, hogy egészséges testiségű, egészséges nemzedékeket neveljünk fel, s ezt a nemes ügyet a sporton keresztül tudjuk szolgálni", cél a „potenciális tehercipelők számát növelni", „az ifjúság megszólításánál azokat az eszközöket keresem, hogy érthető nyelven juthassunk el a kormányzati üzeneteket".

Két szereplőt azonban kiemelünk. Egyikük, az új köznevelési államtitkár, Czunyiné Bertalan Judit, aki szerint úgy kellene működővé tenni a rendszert, hogy nem a működtetésen, hanem a tartalmi kérdéseken lenne a hangsúly.

Czibere Károly ugyanakkor messze kiragyogott a többiek közül, ő ugyanis konkrétan meghatározta, mit is akar tenni államtitkárként a szociális ügyekben és a felzárkózás területén. Leszögezte: nem a nagy, univerzális rendszereké a jövő, inkább közel kell kerülni azokhoz, akik a szolgáltatásokra rászorulnak. A következő években azon szeretne dolgozni, hogy minél közelebb kerüljön a valódi ügyekhez, mert mint mondta „nincs két ugyanolyan szociális krízis". Célja, hogy a szociális biztonság megerősödjön, és erős garanciákkal egészüljön ki.

– Senkit nem hagyunk az út szélén – szögezte le. Céljai között szerepel a házi gondozás erősítése, ami egy idősödő társadalomban szerinte egyre nagyobb jelentőséget kap. Folytatni kívánja a fogyatékosok nagy létszámú, bentlakásos intézményeinek kitagolását. Be kívánja vezetni az életpályamodellt a szociális szférában is.

Emlékeztetőül: Czibere az előző ciklusban sutba vágott Nemzeti Szociálpolitikai Koncepció egyik alkotója. E dokumentum tartalmaz javaslatot például a garantált minimumjövedelemre, ami egybevág azzal, amit friss államtitkárként a szociális biztonság megerősítéséről, és garanciákról mondott.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.