Sneider: Politikai megrendelésre döntött az AB

A Jobbik alelnöke szerint politikai nyomásra született az Alkotmánybíróság (AB) döntése, amely az alaptörvénnyel ellentétesnek nyilvánította a férfiak 40 éves munkaviszony utáni nyugdíjaztatását támogató népszavazási kezdeményezést.

Sneider Tamás a Jobbik hatvani alapszervezetének nyílt napján hangsúlyozta: az AB múlt kedden közzétett részletes indoklása is megerősítette pártja korábbi álláspontját, hogy politikai megrendelésre született a népszavazási kezdeményezést elutasító bírósági döntés.

A jobbikos politikus véleménye szerint az AB "már eleve be sem fogadhatta volna" a népszavazási javaslat felülvizsgálati kérelmét, több okból sem.

Emlékeztetett: a részletes bírósági indoklásban Stumpf István alkotmánybíró is amellett foglalt állást, hogy az AB-hez fordulni csak akkor lehet, ha valakit joghátrány, jogsérelem ért. Ez a helyzet a népszavazási kezdeményezéssel kapcsolatban fel sem merült, hiszen senki jogát nem sértené, ha a férfiak 40 év munkaviszony után nyugdíjba mehetnének - hívta fel a figyelmet.

Sneider Tamás szerint az AB azért sem foglalkozhatott volna a kérvénnyel, mert az vélelmezéseken alapul. Rámutatott: a kérvényezőktől "átvett" egyik ilyen vélelmezés feltételezte, hogy ha eredményes lenne a népszavazás, akkor a tömegével nyugdíjba vonuló férfiak juttatásai felborítanák az ország költségvetését. A politikus jogi nonszensznek nevezte ezt az érvelést, véleménye szerint az AB nem védhet meg előre egy még nem létező, nem ismert 2017-es vagy 2018-as költségvetést.

Sneider Tamás "abszurdnak" tartja az AB másik, szerinte szintén vélelmezésen alapuló indoklását is, amely szerint a férfiak korai nyugdíjaztatása sértené a nők esélyegyenlőségét. Azzal érvelt, hogy míg a férfiak jelenleg átlagosan 4-5 évet tölthetnek nyugdíjban, addig a nőknek akár 20 év is "megadatik", ezért egy pozitív kimenetelű népszavazás egyáltalán nem sértené a nők jogait, de javítaná a férfiak életminőségét.

Sneider Tamás kijelentette: ha kell, a strasbourgi emberi jogi bíróság elé viszik a kérdést, ahol szerinte "biztosan nem fog megállni" az AB döntése.

Az Alkotmánybíróság (AB) szeptember 15-i döntése szerint alkotmányellenes a Kúria azon döntése, amely lehetővé tette a férfiak - nőkhöz hasonlóan - 40 év munkaviszony utáni nyugdíjazásáról szóló népszavazási kezdeményezést. Így nem lehet megtartani az erről szóló népszavazást.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.