Simicska bizalmasának passzolta le a médiabirodalmát

Simicska Lajos megvált a Hír TV-ben, a Magyar Nemzetben és a Lánchíd Rádióban meglévő érdekeltségeitől – de azért nem „nagyon”.

Kedden több jobboldali médiumban tulajdonos- és vezetőváltást jelentettek be – nem sokkal azután, hogy Simicska Lajos, Orbán Viktor „régi harcostársa”, az általa megálmodott jobboldali médiairodalom egyik kulcsfigurája nyilvánosan „beintett” gazdájának a reklámadó bevezetése miatt. Ahogy arról beszámoltunk, Simicska sűrű káromkodásokkal fűszerezve, nyilvánosan ment neki Orbánnak, miután a reklámadó elleni tiltakozása kisebbfajta lázadáshoz vezetett a jobboldali médiabirodalomban (a Magyar Nemzet, a Hír TV és a Lánchíd Rádió vezetői lemondtak, több munkatárs is velük ment).

Egymilliárdot ért Simicska forradalma

Bárki elmehet Liszkayékkal, de akkor ide soha többet nem jöhet vissza – információnk szerint ezt érzékeltette minden kollégával a Magyar Nemzet, a Hír TV és a Lánchíd Rádió új vezetése. A távozó vezetőknek egyenes útjuk vezethet az állami médiába, mert a Fidesz „nem hagyja őket az út szélén”, de Széles Gábor is baráti kezet nyújtott nekik. Részletek itt.

Az mno.hu-n kedden megjelent közlemény szerint a Magyar Nemzetet kiadó NEMZET Lap- és Könyvkiadó Kft. egyedüli tagja 2015. február 16-án a társaságban fennálló üzletrészének döntő hányadát a Megapolis Media Zrt., valamint a PRO-RÁTA HOLDING Zrt. részére értékesítette. Simicska Lajos egyúttal lemondott a HírTV Zrt.-ben betöltött igazgatósági tagságáról, részvényeit a Megapolis Media Zrt. vásárolta meg. A társaság részvényesei a HírTV Zrt. új igazgatósági tagjának és elnökének Fonyó Károlyt (Simicska régi üzlettársát és bizalmasát) nevezték ki. A Hír TV műsorokért felelős vezérigazgató-helyettesi posztját 2015. február 16. napjától Tarr Péter korábbi vezető szerkesztő tölti be.

Simicska Lajos Lánchíd Rádió Kft.-ben fennálló 75 százalékos üzletrészéből 2015. február 16. napján 25 százalékos mértékű üzletrészt a Megapolis Media Zrt. részére, míg további 25 százalékos üzletrészt a PRO-RÁTA HOLDING Zrt. részére értékesített. Fenti tranzakciókat követően Simicska a Lánchíd Rádió Kft. 25 százalékos üzletrész-tulajdonosa maradt – olvasható a közleményben.

Az a tény, hogy Fonyó Károlyé lett a Hír TV, a Magyar Nemzet és a Lánchíd Rádió is, arra utal, hogy Simicska nem teljesen válik meg a jobbos médiabirodalom „zászlóshajóitól”. Fonyót ugyanis – Liszkay Gábor, a Magyar Nemzet volt főszerkesztője mellett – a Simicska-féle médiabirodalom másik kulcsfigurájaként tartják számon. Neve a Mahir-csoportban vált ismertté, övé a Mahir Cityposter egyik társtulajdonos cége, az EURO AWK plakátcég, ő alapította a Megapolis Zrt-t, amely a 300 ezres példányszámú Metropol ingyenes újság társtulajdonosa.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.