galéria megtekintése

Egymilliárdot ért Simicska egynapos forradalma

16 komment


Bednárik Imre

Bárki elmehet Liszkayékkal, de akkor ide soha többet nem jöhet vissza – információnk szerint ezt érzékeltette minden kollégával a Magyar Nemzet, a Hír TV és a Lánchíd Rádió új vezetése a hétvégén. A távozó vezetőknek egyenes útjuk vezethet az állami médiába, mert a Fidesz „nem hagyja őket az út szélén”, de Széles Gábor is baráti kezet nyújtott nekik.

A Simicska-médiabirodalom egyik vezetője a háttérben lapunknak azt mondta: természetesen számítanak arra, hogy néhány szerkesztő és újságíró követheti a pénteken felmondott vezetőket – Liszkay Gábort, Csermely Pétert, Szerető Szabolcsot, Élő Gábort, Szikszai Pétert és Gajdics Ottót –, de erre is fel vannak készülve, minden meghatározó posztra néhány órán belül megfelelő utódot tudnak beállítani, biztosítva ezzel a Magyar Nemzet, a Hír TV és a Lánchíd Rádió folyamatos működését. – Egynapos forradalom volt a pénteki – fogalmazott forrásunk, hozzátéve, Simicska Lajos tulajdonos a „szokásos határozottságával" egy nap alatt „lerendezte" a lázadást.

Egymilliárdos bevásárlás lehetett
Egymilliárdos bevásárlás lehetett
Reviczky Zsolt / Népszabadság

– Liszkay Gábor távozásával legalább teljesen világos lett az is, hogy ki az igazi tulajdonos – mondta forrásunk, utalva arra, hogy Simicska pénteken megvásárolta Liszkay összes tulajdonrészét a médiabirodalomban. Simicska a lapunknak adott pénteki interjújában nem árulta el a vételárat, a Magyar Narancsnak viszont százmillió forintról beszélt.

 

Simicskának azért kellett nagyon gyorsan megegyeznie Liszkayval, mert a főszerkesztőnek meghatározó tulajdonrésze volt a médiacsoportban. Az Opten cégadatbázisának adatai szerint Liszkay a Magyar Nemzetet kiadó Nemzet Lap- és Könyvkiadó Kft.-ben minősített többségű befolyást biztosító tulajdonrésszel rendelkezett, Simicska péntekig „csak” kisebbségi tulajdonos volt a Pro Aurum Zrt.-n keresztül. A Hír TV-ben és a Lánchíd Rádióban is meghatározó tulajdonrésszel bírt. A cégek elmúlt éves árbevételeit és nyereségeit tekintve Liszkay tulajdonrésze nem százmilliót, hanem legalább egymilliárdot ért.

Simicska szeptemberben Sárváron, az eddigi ritka nyilvános szereplései egyikén. Bárki mehet, de visszaút nincs
Simicska szeptemberben Sárváron, az eddigi ritka nyilvános szereplései egyikén. Bárki mehet, de visszaút nincs
Hegedűs Márta / Magyar Nemzet

Simicska ígéretéhez híven péntek este külföldre ment „szánkózni", a hétvégén csupán a Népszavának nyilatkozott. Elmondása  szerint ő sosem kérte, hogy Orbán Viktor családját támadják, annak kapcsán, hogy Bayer Zsolt, a Magyar Hírlap újságírója ennek az ellenkezőjét állította pénteken.

Fecniként tépte szét a jobboldalt

Arról, hogy mi vezetett a kormányközeli média és a jobboldal végleges szakadásához, szombati cikkünkben írtunk részletesen.

– Számomra a család szent, a sajátom is és a másoké is, de még csak azt sem kértem, hogy Orbán Viktor személyét kritizálják. Bírálatom a kormányfő politikájára és az őt körbevevő tanácsadókra vonatkozik, nem pedig Orbánra – mondta Simicska a Népszavának. Ezzel Simicska már visszakozott pénteki ámokfutásától, amikor több interjúban is vulgáris szavakat használt a miniszterelnökre. A szombat reggel megjelent Magyar Nemzet sem idézett éles támadást Orbán ellen. A lap vezető anyaga a reklámadóval foglalkozott a következő címmel: „Botrány a reklámadó miatt”. A cikk ugyanakkor csak megismételte Simicska csütörtöki, a Népszavának adott nyilatkozatát, hogy totálissá válhat a médiaháború, ha a kormány kiterjeszti a reklámadót.

Selyemkesztyű

Simicska Lajos fogadkozik, hogy Bayer Zsolt állításával ellentétben nem kérte médiabirodalmának vezetőit Orbán Viktor családjának támadására. Ön kinek hisz? Itt szavazhat!

Simicska szerint Orbán Viktornak csak a lojális média kell, a kritikai hangút és az ellenségeset ellehetetleníti, ezt viszont ő nem hagyja, ezért háborúzik, bár nem tudja, melyik fél megy tönkre előbb ebben a harcban. A cikk nem tért ki a Magyar Nemzet, a Hír TV és a Lánchíd Rádió vezetőinek pénteki felmondására, sem Simicska pénteki interjúinak ismertetésére.

A távozók útja a közmédiába vezethet
A távozók útja a közmédiába vezethet
Szabó Miklós / Népszabadság

A Simicska-médiabirodalomtól távozó vezetőknek egyenes út vezethet az állami médiába. Lapunknak egy vezető fideszes politikus azt mondta: „nem fogják az út szélén hagyni őket", hiszen bizonyították lojalitásukat a miniszterelnökhöz. Széles Gábor vállalkozó, az Echo TV és a Magyar Hírlap tulajdonosa a hétvégén „baráti kezet" nyújtott a távozóknak: ha akarnak, nála dolgozhatnak tovább.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.