Simicskánál maradt még ütőkártya

Az Orbán–Simicska harc esélyeit latolgatja a ma megjelent Figyelő cikke.

A lap szerint bár látszólag Orbán Viktor van nyerő helyzetben, de Simicska komoly kellemetlenségeket okozhat még a miniszterelnöknek és körének. 

A közbeszerzéseket korábban folyamatosan nyerő Közgép és a megbízásokat lefölöző médiabirodalom ugyan kiesett a hatalom kegyéből, de továbbra is jelen van a piacon és befolyásolja azt.

„Orbán bünteti Simicskát – foglalható össze röviden ezeknek az eseménysornak az értelmezése. Létezik azonban egy olyan narratíva is, amely szerint valójában a konfliktusban (ezúttal legyen mellékes, hogy ki és miért kezdte) nem csak Orbán osztja a tockosokat, de egy igazán méreteset az egykori gazdasági főhatalom visz be éppen a Fidesznek és a kormányzatnak.”

A kormány még mindig gigantikus infrastrukturális beruházásokat tervez, uniós és költségvetési pénzből beautópályázzuk egész Magyarországot.

Ha a Közgép nagyon alacsony árakon ad be folyamatosan ajánlatokat, akkor vagy neki kell nyernie, vagy a helyére lépő új kedvenceknek nem marad elég nyeresége „egyéb” célokra, vagy módosítani kell a közbeszerzési szabályokat. Utóbbi egyébként folyamatban is van.

A harc a sportági finanszírozásra is kihatással van, aktuális példaként Németh Miklós, a Közgép vezérigazgatójának a jégkorongszövetség elnöke tisztségéből való elmozdítását említi a lap.

„Építeni, építeni, építeni – nagy tervei vannak Magyarországnak, elsősorban az úthálózat fejlesztésében, de vannak stadion-, híd, vagy éppen vasútépítési tervek is. Azok, akik építhettek, az elmúlt 5 évben szép nyereséget termeltek, és ebből visszaadtak a társadalomnak. Vagy legalábbis a társadalom azon részének, akik hasonló preferenciával rendelkeztek, mint Orbán Viktor miniszterelnök. Látni fogjuk, hogy az infrastruktúra-építésben sikeres cégek egész sportágakat, illetve egy politikai oldal médiahátországát is finanszírozta.”

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.