Sértegetés után virágcsokor: így viszonyul a nőkhöz a Fidesz

Sorra kérnek bocsánatot a kormánypárti férfipolitikusok az ellenzéki nőpolitikusoktól otromba és sértő megjegyzéseik miatt. A Vakkomondor díjat így is fideszes politikusok nyerték.

Egy rendkívül előnytelen képpel illusztrálta Facebook-oldalán a kereszténydemokrata Surján László, hogy Vadai Ágnest választották a Demokratikus Koalíció alelnökévé szombaton. „Erősített a DK. Nemcsak Gyurcsány Ferencet erősítette meg elnöki posztján, hanem megnövelte az alelnöki kar súlyát is" – írta az eseményről Surján László. Azaz lényegében burkoltan lekövérezte Vadai Ágnest. 

Vadai Ágnes nem hagyta annyiban a sértést. Egy másik fotóval, illetve a következő bejegyzéssel reagált Surján László posztjára:„ Ez a fotó válasz. Neki, és az összes hozzá hasonló primitív tahónak mondom: Magatokat minősítitek azzal, ha bárkit a külseje alapján ítéltek meg. Ja, és azért osztom meg a szöveget, hogy lássa mindenki: náluk, a nagy kereszténydemokratáknál, úgy látszik, ez az értékrend."

Surján László bejegyzéséhez számtalan kritikus komment érkezett, így végül a politikus, beismerve, hogy hibázott, eltávolította azt a fotóval együtt, és „megkövette” a DK alelnökét. Azt írta: „Eredetileg csak annyit akartam erről írni, hogy az elnök újraválasztása semmiféle izgalmat nem vált ki a hazai politikai életben. Végül Vadai bekerülését említettem meg, s tapasztalva, hogy a képek hozzák a nézettséget, kitettem róla egy fotót. Megvallom, nem a legelőnyösebb képet kerestem. Siettem, mert színházba készültem, s amikor egy kellően visszataszító képre bukkantam, azzal illusztráltam az egyébként semleges szövegű bejegyzést.”

Surján László saját bevallása szerint a jobboldaliak beírásaiból fogta fel, hogy hibázott: „Vadai egy korábbi képének az előrángatása olyan volt, mint amikor valakinek a testi hibájával viccelődnek, olyannal, amiről nem tehet. Írtam egy-két csitítónak szánt választ, töröltem egy-két olyan beírást, amelyet talán a kuruc.info sem tolerálna. Estére azután kiderült, hogy a kép a jobboldaliakból a legrosszabbakat hozza ki. Megértem, mert sok olyan pofont kapunk, amitől fölforr még a legbéketűrőbb ember vére is. Amolyan tűrte Miklós, tűrte, ameddig tűrhette állapotban vagyunk, s lám, én is eldobtam a Vadai malomkövet.”

Az eset tanulsága Surján László szerint az, hogy „nem gyalázkodásban kell legyőzni a többieket, mert abban ők a jobbak. Hazug kampányra sem úgy kell válaszolni, hogy mi még nagyobbat próbálunk hazudni, mint ők.” Egyben kérte a Fidesz-KDNP híveit, hogy „erősítsük egymást az önuralom terén”.

Vadai Ágnes szerint a Tahó-frakcióból nincs kilépés. Mint fogalmazott: „Surján László bocsánatot kért tőlem a tahó bejegyzéséért. Csakhogy ez engem nem érdekel. Ő úgy gondolta, hogy neki mindent lehet. Hát, nem lehet. Bekerült a Tahó-frakcióba, onnan meg nincs kilépés. Az úriemberek világából ezzel egy időben kizárta magát.”

Nem Surján László az egyetlen a kormánypárti képviselők sorából, aki bocsánatkérésre kényszerül a női politikustársait sértő kijelentései miatt. Hétfőn Illés Zoltán egy virágcsokrot nyújtott át a Parlamentben Szél Bernadett LMP-s képviselőnek, aki „a Fidesz frakciónak, üdvözlettel” bejegyzéssel ellátott illemtankönyvvel viszonozta a gesztust.

Korábban ugyanis Illés Zoltán emlékezetes kirohanásban sértegette Szél Bernadettet a politikusnő parlamenti felszólalása után. A Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára többek között azt mondta: "Attól, hogy ön szép, még nem következik, hogy ön okos”, illetve hogy „vissza kell utasítanom azt a sok butaságot és baromságot, amit ön az elmúlt 5 percben mondott.”

Az ülésen aznap Kocsis Máté, a Fidesz szóvivője a Fidesz-frakció nevében bocsánatot kért az államtitkár viselkedése miatt, Illés Zoltán később sms-ben kért elnézést.

A nők sértegetése a parlamentben mára szinte mindennapossá vált, az Együtt-PM ezért Vak Komondor Díjat alapított, amelynek „elismeréseit” tegnap adták át a „nyertes” fideszes képviselőknek. Szabó Tímea, az Együtt-PM társelnöke Facebook-oldalán azt írta: azért alapították a díjat, hogy ne merülhessen feledésbe azoknak a politikusoknak a neve, akik valaha nőket bántalmaztak akár szóban, akár fizikailag.

„Az Együtt-PM olyan társadalmat akar építeni, ahol a nők és a férfiak kölcsönösen tisztelik egymást, ahol mindenki teljes életet élhet, és a nőknek nem kell választani a család és a munka között. Olyan társadalmat akarunk, ahol a nők megfelelő arányban vannak jelen a parlamentben, és ahol nem tűrik meg az erőszakos képviselőket, hanem a bántalmazásnak következménye van” - fogalmazott.

A Vak Komondor Díj harmadik helyezettje Varga István lett, aki szerint, ha a nők többet szülnének, akkor kevesebb lenne a családon belüli erőszak is. A második helyet Orbán Viktor szerezte meg, „aki személyesen választja ki az összes fideszes képviselőt, így például Lipők Sándort, aki sajtóhírek szerint »tudja, hogy a kisagyra kell rúgni«, ha egy nőt üt.” A díj első helyezettje a névadó Balogh József lett, akinek élettársa "átesett a komondoron"

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.