Schmidt Máriának sem tetszik Zoltai kinevezése

A Terror Háza Múzeum főigazgatója soha nem gondolta volna, hogy a Magyarországi Zsidó Hitközösségek Szövetségének (Mazsihisz) volt ügyvezető igazgatóját kormánytanácsadóvá nevezik ki. Schmidt Mária szerint Zoltai személye és múltja összeegyeztethetetlen azzal a jobboldali értékrendekkel, amelyet a kormányoldal magáénak tart. A volt hitközösségi vezető főtanácsadói kinevezését hétfőn Gulyás Gergely is bírálta.
Zoltai Gusztáv megtestesíti mindazt, amivel szemben a Fidesz létrejött, amiért érdemes politizálnia – mondta Schmidt Mária a Magyar Nemzet megkeresésére. A főigazgató szerint Zoltai pártállami múltja, és azóta folytatott tevékenysége nem összeegyeztethető a jobboldal által vallott értékekkel, mert ő volt az például, aki a holokauszt-emlékév bojkottját meghirdette.

Schmidt elmondása szerint Zoltai szervezte a német megszállási emlékmű elleni demonstrációkat, s keltette, kelti hazánk rossz hírnevét. A Sorsok Háza vezetője hozzátette: az a tény, hogy Zoltai ült a fő helyen Lázár János és L. Simon László között a Zsidó Közösségi Kerekasztal tanácskozásán, önmagáért beszél.

A Terror Háza Múzeum igazgatója nem is kapott meghívót a tanácskozásra, pedig a Sorsok Háza oktatási központ egyike volt a kerekasztal témáinak. Schmidt hozzátette, közte és Lázár János miniszter között akkor és azóta sem történt egyeztetés.

A főigazgató azt tudomásul veszi, hogy Lázár a Mazsihisszel és a zsidó hitközösséggel is egyeztetni kíván a Sorsok Házáról, de a témában ő is érintett, mivel számtalan egyeztetésen és megállapodáson van túl. Ezeken a megbeszéléseken nem emeltek semmilyen konkrét kifogást a hazai és nemzetközi zsidó szervezetek, ezért Schmidtben az a benyomás alakult ki, hogy az érintettek nem a megegyezésben érdekeltek, hanem a konfrontálódásban – írja a lap.

Zoltai Gusztáv főtanácsadói kinevezését hétfőn Gulyás Gergely, a parlament fideszes alelnöke is bírálta. A politikus szerint sehogy sem illeszthető a Fidesz kommunista múlthoz való viszonyába a Mazsihisz volt ügyvezetőjének pozíciója. Ráadásul egy volt kommunista munkásőr kinevezése az alaptörvénybe is ütközik.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.