Sajóbábony után: 'polgárháborús állapotra készülünk'

Miskolc polgármestere szerint a Sajóbábonyban történtek azt vizionálják, hogy polgárháborús állapotokra készül az ország. Ébresztő, Magyarország - fogalmazott Káli Sándor. Sajóbábonyban eközben biztonsági pontokat állított fel a rendőrség.

A Sajóbábonyban történtek azt vizionálják, hogy az ország nem választásra, hanem polgárháborús állapotokra készül - fogalmazott Káli Sándor (MSZP), Miskolc polgármestere közleményében, amelyet hétfőn juttatott el az MTI-hez. A hétvégén Sajóbábonyban - Miskolctól alig 15 kilométerre - felfegyverzett emberek estek egymásnak, úgy, hogy az egyik oldalon a cigányok, a másik oldalon a cigányellenesek álltak. A rendőrség a környék összes mobilizálható erejét összevonta, a környező településeken, így Miskolcon is alig volt rendőr - közölte Káli Sándor.

„Még elképzelni sem tudom, mi van akkor ha Miskolcon is rendőrre lett volna szükség. Ébresztő Magyarország, tessék észrevenni, hogy így nem választásra, hanem egyre hevesebb összecsapásokra és polgárháborús állapotokra készül az ország" - fogalmazott a polgármester.

Nem szakértői tanulmányok kellenek, hanem cselekvés

"Országgyűlési képviselőként és Magyarország egyik legnagyobb városának polgármestereként" kéri, hogy a parlament azonnal tűzze napirendjére az ügyet, és alakuljon egy olyan, valós jogkörökkel felruházott bizottság is, amelyben külső szakértők is helyet kapnak. Több szakértői tanulmány nem kell, cselekvési tervre és annak végrehajtására van szükség - mondta.

Megjegyezte: a parlamentnek és a politikusoknak most nem a választásra, hanem az ország békéjének megteremtésére kell koncentrálniuk, továbblépve pedig hitet és elfoglaltságot, munkát kell adniuk a szegényebb térségek embereinek, hogy helyreálljon a rend. Nem elég riogatni az országot, meg kell kezdeni a munkát, mivel sem etnikai villongásokra, sem rasszista válaszokra nincs szüksége Magyarországnak, miközben most a végletek között vergődünk - hangoztatta. Káli Sándor közlése szerint a minisztériumi ígéretekből egyelőre nem lett semmi: Miskolcon továbbra is nyolcvan-száz rendőr hiányzik az utcákról.

Biztonsági pontokat állít a rendőrség Sajóbábonyban

Több helyen biztonsági pontokat állított fel a rendőrség a Borsod megyei Sajóbábonyban; a város bevezető szakaszán és belterületén is rendőrök figyelnek a közrendre - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről. A helyi városháza előtt hétfő délelőtt többen gyülekeztek. Nagy Imre, Sajóbábony polgármestere szerint azért, mert korábban egyeztetett helyi lakosokkal, valamint Bencs Gáborral, a Jobbik helyi vezetőjével. Az egyeztetésen megbeszélték azokat a félreértéseket, amelyek előidézték a vasárnapi atrocitást - mondta.

Hozzátette: a roma képviselők, vezetők ígéretet tettek arra, hogy igyekeznek meggyőzni a helyieket, nincs olyan veszély, amelytől tartaniuk kellene, ha azonban ők okoznak rendbontást, szembekerülnek a törvénnyel. A polgármester azt is közölte: feladatuk a következő időszakban, hogy kialakítsák a helyi városőrséget, amelyhez hasonló Miskolc-Lyukóvölgyben már működik. Megjegyezte: az elmúlt fél évben nem volt komolyabb feszültség a településen, bár előfordultak lopások, rablások.

Már két éve is panaszolták, hogy nem érzik biztonságban magukat

Továbbra is a büntető törvénykönyv (Btk.) szigorítását, egyértelművé tételét szorgalmazza Nagy Imre Sajóbábony polgármestere a bűnözés visszaszorítása érdekében; a városvezető ezt hétfőn mondta az MTI-nek. Nagy Imre úgy fogalmazott, hogy fenntartja mindazt, amit csaknem két évvel ezelőtt a település önkormányzata nevében írtak az Országgyűlés elnökének.

Akkor egy lakossági panasz kapcsán, 864 ember - a lakosság csaknem egyharmada - aláírásával azt közölték: az emberek nem érzik biztonságban magukat, félelemben élnek, mivel vannak olyanok szép számmal, akik büntetlenül bemennek mások veteményesébe, megdézsmálják a gyümölcsöt, a segélyek kifizetése esetén részegen ordibálnak az utcán, és gyermekkorúak is részt vesznek a szabálysértésekben. A polgármester elmondta: a képviselő-testület akkor egyetértett a bejelentőkkel, és határozatában kezdeményezte a Btk. radikális szigorítását.

Sajóbábonyban hétfő hajnalra állt vissza a rend, miután egy szombati Jobbik-gyűlés után elszabadultak az indulatok a gárdisták és a roma lakosság között. Továbbra is sok a rendőr a településen, amelynek határában a két tábor spontán demonstráció keretében hajnalig kitartott. A szombati atrocitások és vasárnapi összecsapás részleteiről itt, az azóta történtekről pedig itt olvashatja összefoglalónkat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.