Goodfriend helyett árnyékra vetődött a CÖF

A 'békemenetesek' vesztegetés feljelentésének elmulasztása miatt tettek feljelentést. Nem jött be.

A Központi Nyomozó Főügyészség bűncselekmény hiányában elutasította a vesztegetés feljelentésének elmulasztása bűntette miatt a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány által tett feljelentést - írta a Világgazdaság Online.

A CÖF azért tett feljelentést ismeretlen tettes ellen (de egyértelműen André Goodfriendre, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ügyvivőjére célozva), mert a Vida Ildikóék kitiltását eredményező korrupciógyanús ügyekben nem fordultak a hatóságokhoz. Ahogy arról beszámoltunk, Goodfriend egy Twitter-bejegyzéssel tette nevetségessé a feljelentőket: "a bécsi egyezmény mindig hasznos olvasmány" (a konvenció rendelkezik a diplomaták immunitásáról, azaz arról, hogy csak a küldő államban vonhatják felelősségre, a fogadó országban nem).

A Büntető Törvénykönyv szerint a "vesztegetés feljelentésének elmulasztása" bűncselekményét az a hivatalos személy követi el, aki e minőségében hitelt érdemlő tudomást szerez arról, hogy még le nem leplezett vesztegetést vagy vesztegetés elfogadását követték el, és erről a hatóságnak, mihelyt teheti, nem tesz feljelentést.

Az ügyészség azért utasította el a feljelentést, mert nem állja meg a helyét a feljelentő azon érvelése, hogy a külföldi hivatalos személy a feljelentési kötelezettség szempontjából azonos megítélés alá esik a magyar hivatalos személlyel. Másrészt tartalmilag sincs feljelentési kötelezettség, mivel a rendelkezésre álló adatok alapján nem azonosítható be konkrét bűncselekmény. A feljelentési kötelezettség elmulasztását ugyanakkor csak még le nem leplezett, konkrét korrupciós bűncselekménnyel kapcsolatban lehet elkövetni - derül ki a Központi Nyomozó Főügyészség közleményéből.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.