Romagyilkosságok: Tiszalökön helyszíni kihallgatást tartottak

Tiszalökön helyszíni kihallgatást tartott a Nemzeti Nyomozó Iroda a romagyilkosságok egyik gyanúsítottjának vallomását akarták ellenőrizni. A szabolcsi településen 2009. áprilisában lőtték agyon saját udvarán Kóka Jenőt, aki a romák elleni támadássorozat ötödik halálos áldozata volt.

Helyszíni kihallgatást tartott a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a Készenléti Rendőrség közreműködésével szerdán a romák elleni támadássorozat egyik gyanúsítottja részvételével "a Tiszalökön elkövetett bűncselekménnyel összefüggésben" - közölte az NNI. A komoly biztonsági intézkedések mellett tartott kihallgatás célja a már megtett vallomás ellenőrzése volt, s lehetőséget adott arra, hogy a gyanúsított a helyszínen nyilatkozzon a cselekmény lefolyásáról, körülményeiről, megmutassa az elkövetés helyét vagy a bűncselekménnyel összefüggő más helyet, tárgyi bizonyítási eszközt - olvasható a közleményben.

A tájékoztatás szerint az eljárás keretében a gyanúsított közreműködött a 2009. április 22-én elkövetett bűncselekmény kapcsán tett vallomásának rekonstruálásában. A szabolcsi településen saját udvarán lőtték agyon a munkába igyekvő Kóka Jenőt. A romák elleni támadássorozatnak ő volt az ötödik halálos áldozata.

Nem sokkal a közlemény kiadása előtt azt jelentette az MTI, hogy a tiszalöki gyilkosság helyszínén, Kóka Jenő házánál szerdán nem jártak rendőrök. Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítójának beszámolója szerint szerda délután egyetlen rendőrt sem lehetett látni a gyilkosság helyszíne közelében. Kóka Jenő üresen álló háza előtt csupán a család tagjai, rokonai, több fotós és operatőr várakozott. Újságírók és tv-stábok háromnegyed négy körül észlelték, hogy tucatnyi rendőrségi autóból álló konvoj tart Tiszalök felé a műúton, a mellékutcában lévő ház elé - ahol a gyilkosság történt - viszont nem fordultak be, és nem álltak meg.

Az NNI nyomozói - a helyszíni bizonyítási eljárás részeként - szerda délben Debrecenben, abban a Perényi 1 nevű szórakozóhelyen is jártak, ahol tavaly augusztus 21-én éjjel elfogták a támadássorozat négy feltételezett elkövetőjét. A gyanúsítottak mindegyike kapcsolatban áll a szórakozóhellyel, ott dolgoztak, és elfogásuk után több olyan fegyvert is megtaláltak az üzletben, amelyeket a gyilkosságok során használtak. Azt, hogy a szerdai tiszalöki helyszíni kihallgatásra a négy gyanúsított közül melyik férfit vitték ki a rendőrök, Bartha László az MTI-nek nem kívánta elmondani.

A romák elleni bűncselekmény-sorozat első helyszínén, Galgagyörkön kedden tartottak helyszíni bizonyítási eljárást. Az NNI aznap kiadott közleménye szerint az egyik gyanúsított, K. Árpád Sándor közreműködött a bűncselekmény lefolyásának pontos rekonstruálásában. A településen 2008. július 21-én, kevéssel éjfél után lőttek rá három, romák lakta családi házra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.