Romagyilkosságok: Draskovics a titkosszolgák szerepéről

Draskovics Tibor szerint "sokadlagos kérdés, hogy kik, milyen papírokat írogatnak, és milyen céllal hozzák nyilvánosságra", ahhoz képest, hogy a lakosságot leginkább és joggal "fölizgató" mind a négy ügyben a gyanúsítottak rács mögött vannak.

Az igazságügyi és rendészeti miniszter csütörtökön Nagyatádon, a felújított rendőrségi épület átadása után reagált a romák elleni sorozatgyilkosságokkal kapcsolatosan a világhálóra került - a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) állítólagos szerepéről készült - írásos anyaggal kapcsolatban. "Szerintem az igazán fontos az, hogy (...) az elmúlt egy esztendőben négy bűncselekmény volt, ami igazán fölizgatta az ország polgárait és joggal: az első politikai terrorsejt, azaz a 'Magyarok  nyilai', a romák elleni sorozatgyilkosságok, a Cozma-gyilkosság és az a rettenetes kiskunlacházi történet" - mondta Draskovics Tibor. Hangsúlyozta, "mind a négy ügyben a gyanúsítottak rács mögött vannak". Ez óriási siker, amiben egyébként a rendőrség mellett a nemzetbiztonsági szolgálatoknak is megvolt a maguk része.

"Ehhez képest egy sokadlagos kérdés, hogy kik, milyen papírokat írogatnak, és milyen céllal hozzák nyilvánosságra" - szögezte le a miniszter. Közölte: minden ellenkező híreszteléssel szemben a rendőrség és a nemzetbiztonsági szolgálatok - úgy, ahogy a törvény elrendezi közöttük a munkamegosztást - együtt dolgoztak a romák elleni sorozatgyilkosságok ügyében is. A Nemzetbiztonsági Hivataltól folyamatosan adtak információt a rendőrségnek.

A romagyilkosságokkal kapcsolatosan kifejtette: "amikor ennek a dolognak a végére ér majd a rendőrség és átteszi az ügyészséghez vádemelési javaslattal ezeknek a gyanúsítottaknak az ügyét, akkor nem hátradőlni kell, hanem elemezni, mit lehetett volna jobban csinálni". Erre szerinte azért is szükség van, mert "ilyen bűncselekménnyel még nem találkozott a magyar rendőrség".

"Ami ezt a bizonyos dokumentumot, vagy áldokumentumot illeti, ami egyes sajtóorgánumokban megjelent, nyilván ezt a Ficsor miniszter úr irányításával a Nemzetbiztonsági Hivatal megnézi, hogy náluk készült-e, ki készítette, hogy került ki" - mondta a miniszter, hozzátéve: erről majd a parlament nemzetbiztonsági bizottságának az ülésén tájékoztatást adnak.

Simicskó István (KDNP), a bizottság elnöke jövő keddre, szeptember 9-ére hívta össze a grémium következő ülését; a zárt ülés egyetlen napirendi pontja "a sorozatgyilkosságok sajtóban megjelent nemzetbiztonsági összefüggéseinek hátteréről" szóló tájékoztatás. A bizottság összehívását Ficsor Ádám, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter kezdeményezte.

Bajnai Gordon miniszterelnök az MTI-nek adott, csütörtökön megjelent interjújában az interneten nyilvánosságra hozott állítólagos titkosszolgálati dokumentumokkal kapcsolatban kiemelte: azokat összeollózott iratoknak minősítette a Nemzetbiztonsági Hivatal. Ennek ellenére arra kérte a titkosszolgálatokat felügyelő minisztert, hogy az NBH újonnan megbízott vezetője vizsgáltassa ki, mekkora a valóságtartalma az anyagnak, történt-e mulasztás 2008-ban, és ha igen, akkor állapítsa meg a személyes felelősséget is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.