Rogán nem bír leakadni Goodfriendről

Folytatódik a kakaskodás, most az Obama-féle távközlési adót próbálja az amerikai ügyvivő orra alá dörgölni a Fidesz fáradhatatlan szabadságharcosa.
A Fidesz-frakció arról kérdezi André Goodfriendet, a budapesti amerikai nagykövetség ügyvivőjét, hogy Barack Obama amerikai elnök ellen is kíván-e tüntetni internetadóügyben – közölte Rogán Antal, a képviselőcsoport vezetője hétfőn Budapesten.

A politikus sajtótájékoztatóján azt mondta: amikor a távközlési adó kiterjesztésének terve komoly vitákat váltott ki Magyarországon, ami utcai demonstrációkhoz is vezetett, amelyekben "az Egyesült Államok ügyvivője is tevékeny szerepet vállalt", aközben azt olvasni a sajtóban, hogy az Egyesült Államokban Barack Obama az internetadó bevezetését javasolja a távközlési adó kiterjesztésén keresztül. A Fidesz-frakció ezért "érdeklődéssel kérdezi Mr. Goodfriendet", kíván-e tüntetni Barack Obama ellen is, és ha igen, ezt milyen formában fogja megvalósítani, "Budapesten vagy esetleg Washingtonban" – közölte.

Rogán Antal szerint ha az ügyvivő ezt nem teszi meg, akkor nyilvánvaló, hogy amit Budapesten csinált, az nem más, mint képmutatás.

Békemeneten is volt

André Goodfriend "tevékeny szerepéről" csak annyit, hogy az ügyvivő – aki valóban elment a netadós tüntetésre – közlése szerint olvasta a Fidesz-székház elleni támadásról szóló híreket, és elítéli a vandalizmust. Kovács Zoltán, a kormányzat nemzetközi szóvivője trollstílusban vonta kérdőre Goodfriendet, amiért az jelen volt "az MSZP és a liberálisok által szervezett" tüntetésen. Goodfriend azonban könnyedén hárította a próbálkozást: válaszában kijelentette, hogy a Békemenetre és más megmozdulásokra is elment, hogy a hangulatról tájékozódjon.

Rogán hétfői sajtótájékoztatóján kérdésként többször is előkerült Portik Tamás és az V. kerületi önkormányzat ügye. Rogán Antal – korábbi belvárosi polgármester – reagálásában közölte: mindenkit, aki összefüggésbe hozta az ő vagy az V. kerületi önkormányzat nevét Portik Tamással, kénytelen lesz beperelni, mert nem igaz, hogy az önkormányzat és Portik Tamás üzletelt egymással.

A vasárnapi pihenőnap ügyében a frakcióvezető elmondta, a Fidesz képviselőcsoportja változtatásokkal támogatja a vasárnapi munkavégzés tilalmára vonatkozó KDNP-s javaslatot, elsőként a kereskedelemben. Kezdeményezik ugyanakkor, hogy akit mégis dolgoztatnak vasárnap, annak százszázalékos munkabérpótlékot kell kapnia, és az illető havonta maximum két vasárnap végezhet munkát.

A frakcióvezetőt arról is kérdezték a sajtótájékoztatón, hogy alkalmasnak tartja-e Töröcskei Istvánt az államadósság kezelésére azok után, ami a Széchenyi Bankkal történt. Rogán Antal erre azt válaszolta: az államadósság kezelése az elmúlt években Töröcskei Istvánnál biztosan jobb helyen volt, mint Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnöknél, mert utóbbinál az adósság nominálisan a duplájára nőtt, előbbinél viszont csökkent. Ugyanakkor "hogy (Töröcskei István) jól kezelte-e a saját vállalkozásait és a bankjait, ez már egy erősen vitatható kérdés" – tette hozzá.

A jegybank pénteken vonta vissza a Széchenyi Bank tevékenységi engedélyét, és elrendelte végelszámolását, mert az intézmény működése fenntarthatatlanná vált; a hitelintézet működése nem felelt meg a jogszabályi rendelkezéseknek, és súlyosan megsértette a felügyeleti hatóság határozatát is. A Széchenyi Bank egyedüli részvényese az állami tulajdonszerzéskor a T&T Ingatlanforgalmazó és Vagyonkezelő Zrt. volt, amely Töröcskei Istvánhoz, az Államadósság Kezelő Központ vezetőjéhez volt köthető. A DK a hétvégén arra szólította fel a kormányt, távolítsa el Töröcskei Istvánt az államadósság-kezelő éléről.

A hétfői Fidesz-sajtótájékoztatón jelen volt a Transparency International (TI) képviselője is, aki arról érdeklődött Rogán Antalnál, mit gondol a magyarországi korrupciós helyzetről, és támogatná-e adományával a TI munkáját. Az adományozással kapcsolatban a frakcióvezető azt kérte, előbb küldjék el neki az adományozók névsorát. A másik kérdésre pedig azt mondta: határozott korrupcióellenes küzdelemre van szükség.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.